Бел Рок във Верде Вели

04.04.2011

Бел Рок е една от забележителностите, на долината Верде, която се намира в южна посока от американския град Седона. Бел Рок заедно с Катедрал Рок (Cathedral Rock), който е в непосредствена близост, могат да се определят като двете най-известни образувания от червени скали. Ред Рок доминира над красивия район на Верде Вели северно от шосето Hwy 179, по пътя между градчето Оак Крийк (Oak Creek) и Седона.

Когато човек погледне този огромен червен пясъчник веднага разбира откъде идва името му – от английски bell означава камбана. Скалните пластове са оформили Бел Рок точно във формата на гигантска камбана. Бел Рок е първата природна забележителност, която могат да видят посетителите след магистрала 179, която е главният достъп към I-17 посока Седона. В разгара на туристическият сезон тълпите от хора, които обикалят Верде Вели в желанието си да проучат Бел Рок или просто да го снимат, могат да са наистина големи.

Бел Рок във Верде Вели

Бел Рок е едно от най-популярните места, в които се концентрират мистичните вихри (Sedona vortex), с които са известни тукашните земи. Около магнетични червени скали индианците вярвали, че е концентрирана особена енергия, способна да лекува човешката физика и психика. В района на Седона и Верде Вели коренните жители от народа Sinagua са завещали внушителни забележителности като скалните пещери на замъка Монтезума (Montezuma Castle), състоящи се от 5 етажа и общо около 20 отделни помещения.

Вихрите при Бел Рок според някои мнения са мъжки, женски или смесени. Това е енергия, която извира от земните недра и се концентрира в определени точки. Толкова е силна, че може да повлияе на човешкото съзнание и дори на физическото тяло. Навярно заради атрактивния си вид гигантският Бел Рок става магнетично място за хиляди хора през 1987 година, когато в Седона нашумява т.нар. Хармонично сливане (Harmonic Convergence).

Тогава градът е щурмуван от 5000 „хармонични души” на хора от различни краища на САЩ – гигантско число, имайки предвид, че в Седона живеят около 10 000 души тогава. През нощта придошлите хора се събирали около Бел Рок в очакване на някакво извънземно проявление. Макар и „космическото събитие” да не се е състояло и до днес Седона печели добре от туристическия поток, който обгражда Верде Вели и Бел Рок.

Подобно на повечето червени скали на Седона и Бел Рок е част от скалната формация Schnebly Hill formatio, която включва варовици и пясъчници, резултат от утаяването по дъното на някогашното море, което е заемало района преди милиони години. След като водите са се оттеглили Бел Рок започва да се формира под влиянието на природните сили.

Днес маршрутът до Бел Рок (Bell Rock Pathway) е част от по-големият Courthouse Loop. В продължение на около 10 км пред посетителите се открива вълнуващи гледки на района, включително и няколко интересни скални образувания, напомнящи заешки уши или пък летяща чиния. Пътеката нагоре към върха на Бел Рок е по маршрута от южната страна на основата на скалата. Районът е популярно място и сред колоездачите.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати