Ханаума Бей, Хонолулу

06.10.2011

Годишно близо 8 милиона туристи от цял свят посещават невероятните Хавайски острови. Докато по-голяма част от тях предпочитат лукса и екзотичния комфорт на Уайкики, в южната част на остров Оаху, то заливът Ханаума (Hanauma Bay) в югоизточната част на Оаху е за онези, които искат максимално да се насладят на подводни гмуркания. Заливът Ханаума е същински рай, който е обявен за най-добрият плаж на Америка за 2004 г. Тук е и едно от най-добрите места по света за гмуркачи и любители на водните спортове.

Ханаума Бей е най-известното място за гмуркане на остров Оаху. В подводното царство на този залив човек може да плува заедно до над 450-те вида тропически риби, които живеят тук. Някои от тях са ендемични за района на Хавай. Покрай удивителния коралов риф гъмжи от пасажи, съставени от стотици разноцветни рибки. Най-натовареният туристически сезон е през лятото и зимата, когато многото посетители могат да помрачат желанието ви за спокойна почивка.

Ханаума Бей на Хавайските Острови

Всъщност Ханаума Бей е плажен парк и природен резерват, който има за цел да защити и предпази от неправомерно влияние крехката и красива екосистема на залива. Абсолютно всеки гост на Ханаума Бей е задължен да изгледа кратко образователно филмче преди да слезе на великолепната плажна ивица по стръмния път. За онези, които не обичат да ходят има специално бусче, което извозва хората надолу и нагоре срещу скромната цена от 50 цента в едната посока.

Заливът Ханаума е на около 15 км източно от Уайкики, на отбивка от главния крайбрежен път (Kalaniana'ole Highway, Route 72). За онези, които пристигат със собствен автомобил е важно да знаят, че паркингът на залива се запълва доста рано и няма как да посетите Ханаума, ако няма къде да оставите колата си.

Важно е да се знае, че обществените посещения не са възможни в почивните дни и по време на празниците на Хавайските острови. Ханаума Бей е затворен за туристи всеки вторник с цел опазване на околната среда. Тази забрана явно не важи за президента на САЩ Барак Обама, който е идвал тук във вторник по време на коледната си ваканция.

Заливът Ханаума е същинско тропическо райско кътче, съставено от бяла плажна ивица, с буйна зеленина и допълнено от богатството на морското царство и кораловите рифове. През 18 век Ханаума Бей е бил любимото място за риболов на хавайските крале, а днес е защитен като резерват заради уникалните тропически риби, сред която и хумухумунукунукуапуаа (Humuhumunukunukuapua'a) – рибата, считана за символ на Хавай.

Резерватът е под строгото управление на проект за опазване на околната среда. Някога около 3 милиона туристи годишно са посещавали Ханаума, но днес техният брой е драстично намален. Годишно заливът се посещава от около 1 милион души, а средно на ден тук почиват около 3000 души. Още през 1967 година тук е създадена организация, която се занимава със защитата на редките морски обитатели.

В залива се срещат доста редки костенурки, сред които и зеленоморските костенурки (Green sea turtles). Няколкото туристически пътеки по крайбрежието и по билото на залива пък предлагат спиращи дъха гледки на целия Ханаума. В наскоро открития Морски образователен център човек може да научи повече за опазването на Ханаума Бей.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати