Биг Сур

08.10.2011
Биг Сур, Калифорния

Биг Сур (Big Sur) е район на Централния Бряг на Калифорния. Мястото няма ясно определени граници, но се смята, че районът се разпростира на 145 километра от бреговата линия между река Кармел (Carmel) и залива Сан-Капрофоро (San Caproforo).

Биг Сур се простира на около тридесет километра към източните хълмове на хребета Санта Лусия (Santa Lucia). Северният край на Биг Сур е на около 190 километра от Сан Франциско, а южният край – на около 390 километра от Лос Анджелис.

Биг Сур е мястото, където планинският хребет сякаш излиза от Тихия океан. Името Биг Сур е смес от английски и испански и в превод означава „голямата страна на юг”.

Мястото е изключително живописно и привлича всяка година милиони туристи, които искат да се насладят на красивата гледка и да я увековечат.

Най-високият връх на Биг Сур е връх Коун (Cone Peak), който се издига на 1571 метра над морското равнище и се намира само на четири километра и осемстотин метра от океана.

Биг Сур е бил обитаван от индианци от различни племена и през 1830 година са пристигнали испанците. Те харесали мястото и се заселили там по време на златната треска.

Мост в Биг Сур, Калифорния

Мястото било трудно за достигане и въпреки това индустрията навлизала с бързи крачки в Биг Сур през края на деветнадесети век. По онова време мястото било по-населено, отколкото е сега.

Тридневното опасно пътуване до Монтерей (Monterey) по земя принуждавало хората да докарват стоките си по вода, защото така било по-безопасно.

Строителството на първата магистрала през 1930 година променила коренно Биг Сур, като го направила много по-лесно достъпно за всички хора.

Това обаче не се харесало на местните жители и те протестирали срещу правителството, за да запазят Биг Сур като диво място, където природата е девствена.

Най-старата запазена от онова време сграда се намира в парка на Андрю Морела (Andrew Molera State Park), както и морският фар, който е истинска атракция.

Дотогава много от хората се отоплявали и си готвели с дърва и въглища, малцина били онези, които се радвали на електрически ток. В средата на двадесети век обаче всички в града имали вече електричество.

Всъщност построяването на магистралата довело и първите туристи, които заприиждали на тълпи към живописните гледки, които предлага Биг Сур.

През 1940 година в Биг Сур започнал да живее известният писател Хенри Милър. Той посветил на този период от живота си автобиографичния роман „Биг Сур и портокалите на Йеронимус Бош”. Днес в Биг Сур е разположен музеят на Хенри Милър.

Биг Сур е послужил за вдъхновение на много творци, сред които фотографи, музиканти и художници. Писателят Джак Керуак написал книга, която нарекъл „Биг Сур”. Имало е време, в което местността била известна като култово място за бохемите.

Романът на Керуак „Биг Сур” е издаден през 1962 година. След безпрецедентния успех на книгата му „На пътя” писателят трудно приемал известността и потърсил усамотение в Биг Сур. За съжаление това само задълбочило депресията му.

През 2012 година романът му „Биг Сур” ще излезе на екраните. В лентата, която е запазила оригиналното име, играят известните актьори Джош Лукас и Кейт Босуърт.

И днес Биг Сур остава любимо място за местни и чужди творци от различни сфери. Биг Сур е изпълнен с различни паркове, които радват окото с красотата си.

В Биг Сур можете да видите много красиви растения и животни, както и редки видове птици. Тук може да се видят гигантски саламандри, които фотографите често атакуват с фотоапаратите си.

Биг Сур разполага и с няколко малки плажа, които са великолепна гледка, но хората не обичат да се пекат тук, тъй като понякога температурата рязко пада. Мястото е перфектно за каране на планински велосипеди.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати