Джон Ханкок Център

08.10.2011
Джон Ханкок Център в Чикаго

Джон Ханкок Център (John Hancock Center) се намира в Чикаго, Илинойс и всички го наричат на галено Големият Джон в знак на обичта си към тази прекрасна сграда.

Сградата е построена за четири години – от 1965 година до 1969 година. Тя се издига на височина триста четиридесет и четири метра от земята и наброява сто етажа.

Небостъргачът, известен днес като Големия Джон, след построяването си предизвиквал много противоречиви мнения, сред които и напълно негативни.

Много хора смятали, че небостъргачът е прекалено масивен и твърде груб заради тъмния метал, който бил щедро използван при построяването на сградата.

Въпреки това този небостъргач станал един от най-известните в света и един от най-обичаните в САЩ. Той е едно от най-любимите места за посещаване от туристи, които са пристигнали в Чикаго.

В днешно време небостъргачът е дванадесети по ред в рейтинга на най-високите сгради в цял свят и четвърти по височина сред най-високите сгради в САЩ. За да се получи това обаче инженерите, които работели по сградата, трябвало да създадат огромни елементи с голяма издържливост.

Как е бил създаден Джон Ханкок Център? Той се състои от множество стоманени колони и масивни стоманени елементи, които са концентрирани по периметъра на небостъргача.

Джон Ханкок Център, Чикато, Илинойс

Конструкцията на сградата е по дизайн на инженера Фазлур Кан (Fazlur Kahn) и архитекта Брус Греъм (Bruce Graham). Благодарение на тях сградата е изключително ветроустойчива.

Пет гигантски диагонални скоби, които са разположени по външните стени на небостъргача, му дават допълнителна устойчивост, особено спрямо ветровете. Тези скоби са прикрепени към външни стоманени колони, което намалило с петдесет процента използването на стомана спрямо метода, в който се използва закрепване към вътрешните колони.

Формата на конус, в която е издържана постройката, осигурява допълнителна структурна стабилност на сградата против силите на вятъра, особено на високите етажи.

При проектиране на сграда с такава височина се изисквала стабилна основа, която да издържи такава огромна маса. Сградата се крепи върху основи, които са на огромна дълбочина в земята, за да направят постройката по-стабилна.

Диагоналните скоби, които придават допълнителна устойчивост на сградата, напълно закриват гледката от прозорците в някои от помещенията в сградата. По ирония на съдбата точно тези помещения са станали знак за престиж и затова наемът за тях е доста по-висок, отколкото за другите помещения в сградата.

През 1997 година небостъргачът Джон Ханкок Център бил реконструиран, за да могат половината прозорци откъм южната страна на деветдесет и четвъртия етаж да бъдат заменени от екрани. Така туристите могат да посетят този етаж, за да се насладят на въздуха на града и да чуят шума на Чикаго от такава огромна височина. Това е най-посещаваният от туристи етаж в сградата.

Небостъргачът, който се издига на сто етажа над земята, разполага с офиси, които се намират на по-ниските етажи. На горните етажи са разположени луксозни жилища – общият брой на апартаментите е 711, те са разположени на четиридесет и осем етажа.

Някои от апартаментите са разположени на толкова голяма височина, че собствениците им са принудени да се обаждат на портиера, за да разберат какво е времето долу, тъй като апартаментите им са буквално над облаците.

В сградата има различни фитнес-клубове, ресторанти, басейн и дори площадка за кънки на лед, както и престижен хотел, който е предназначен за солидни бизнесмени. От високите прозорци на небостъргача се разкрива прекрасна гледка към града.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати