Национален монумент Форт МакХенри

13.10.2011
Национален монумент Форт МакХенри

Националният монумент Форт МакХенри (Fort McHenry) се намира в Балтимор, Мериленд и е известен с ключовата си роля, която е изиграл във Войната на 1812 година. Форт МакХенри е успял да удържи атаката на британците в пристанището Балтимор.

Форт МакХенри е построен, след като Америка спечелва независимостта си, за да се предпазят жителите на Балтимор от атаките на евентуални неприятели.

Форт Макхенри е изграден по дизайн на Жан Фонсен (Jean Foncin) през далечната 1798 година. Фортът е получил името си благодарение на Джеймс МакХенри (James McHenry) – той е бил военен секретар, а също така и един от хората, подписали Обединената Американска Конституция от Мериленд.

Форт МакХенри бил изграден във формата на звезда с пет лъча, като върху всеки от тях е имало специални укрепления и възможност врагът да бъде атакуван от всички страни. Имало достатъчно позиции, от които защитниците на форта да могат да атакуват нападателите, без самите те да пострадат и да се излагат на обстрел.

Фортът успял да удържи атаките на британците през септември 1814 година, въпреки че те не спирали да го бомбардират в продължение на над двадесет и пет часа. Тъй като не можели да разрушат форта, те нямали възможност да навлязат в Балтимор, за да го превземат. Въпреки че битката била в разгара си и бомбите хвърчали над главите на американците, имало само няколко убити и ранени, сред тях и една жена.

Една от бомбите за малко да взриви целия форт, тъй като паднала върху склада с барут, но за щастие всичко се разминало, тъй като по това време валял силен дъжд и складът с барут оцелял. По това време край форт МакХенри преминавал кораб, от който вашингтонският адвокат Франсис Скот Кий (Francis Scott Key) видял битката, но освен това видял и американското знаме, което нарочно било направено с огромен размер, за да вдъхновява американските защитници, и се развявало над форта, за да покаже на британците, че американците не смятат да се предават.

Франсис Скот Кий се вдъхновил от този патриотичен момент и написал стихотворението „Защитата на Форт МакХенри”, което по-късно било преименувано в „Знаме, обсипано със звезди” ("The Star-Spangled Banner").

Форт МакХенри в Балтимор

Това стихотворение, което се смята за израз на най-дълбок патриотизъм и е служело за вдъхновение на хиляди американци, се превърнало след време в химна на САЩ.

Всяка година през май на мястото, където се е издигал форт МакХенри, над четири хиляди ученици оформят жив американски флаг ("Living American Flag") – програмата е спонсорирана от фондацията Американски Флаг (The American Flag Foundation).

Форт МакХенри бил обявен за национален парк през 1925 година, а през 1939 година бил обявен за Национален монумент. Отдавна се е превърнало в традиция когато има ново знаме, то да се развее първо над форт МакХенри.

Форт МакХенри е дестинация, която привлича туристи от цялото земно кълбо. Всички, които посещават Националния монумент, искат да се докоснат до тази важна част от американската история.

Знамето, което се развявало над Форт МакХенри, се намира в Националния музей на американската история след необходимата реставрация.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати