Дворецът Ибрахим Паша

10.10.2011
Дворецът Ибрахим Паша в Истанбул

Дворецът Ибрахим Паша (Ibrahim Pasha Palace) се намира в Истанбул, Турция. Днес старинният замък е дом на прочутия Турско-ислиямски музей на изкуствата (Turkish and Islamic Arts Museum).

Ибрахим Паша е историческа личност – първият Велик везир, провъзгласен от султан Сюлейман Велики. Ибрахим Паша се ражда в края на 15 век в Прага. Везирът има интересна история. Продаден е като роб едва на 6 годишна възраст. Ибрахим случайно попада в султанския дворец и бързо става добър приятел с бъдещия султан Сюлейман, който тогава също е дете.

В средата на 16 век добрите взаимоотношения със сина на владетеля помагат на Ибрахим да бъде избиран за важни и отговорни постове. Така се стига и до обявяването му за Велик везир на султана.

Впоследствие той сключва и стратегически брак и със сестрата на Сюлейман. Няколко години по-късно обаче вследствие на съмнения за преврат Ибрахим Паша е свален от поста и екзекутиран през 1536 година.

Турско-ислямски музей на Искуствата в Истанбул

Легендите разказват, че причина за трагичната му смърт са страховете на султанската съпруга, която се опасявала, че Ибрахим има огромно влияние върху съпруга й.

Имуществото му – дворецът Ибрахим Паша, е конфискувано от властта. Впоследствие замъкът става дом на бъдещите султански везири.

Освен резиденция, през годините дворецът се е използвал за военна казарма, шивачна фабрика, затвор и редица др.

Архитектурата на двореца е впечатляваща. Палатът е единствената резиденция, построена за личност извън отоманската династия. Разбира се, не може да се мери с блясъка и величието на султанските дворци.

Каменната постройка е заобиколена от четири вътрешни двора.

От 1983 година насам в замъка се помещава музей на изкуствата. Турско-ислямският арт музей се грижи за богата колекция от религиозни ценности. Там могат да се видят съкровища, датиращи от 8 век.

Сред експонатите, които днес могат да се видят в музея, са старинни книги, ръкописи на Корана, ислямски калиграфии, дрехи, дървени изработки, и други характерни предмети за бита и културата на турчина.

В музея се намира и една от най-богатите колекции на килими в света. Съхранени са малки и големи ръчно изработени постели, някои от които датират от няколко века. Посетителите остават очаровани от богатството на дизайна и шарените цветови нюанси, както и от фината изработка на килимите.

Именно в двореца Ибрахим Паша гостите на Истанбул могат да се запознаят от близо с начина на живот на местните, посредством етнографска експозиция, представяща акценти от всекидневните задължения на турците. Там можете да видите останките от номадски палатки, наречени юрт.

Информацията в музея е достъпна и на английски език.

Дворецът разполага с магазин за подаръци и кафе, от чийто балкони можете да се насладите на прекрасни пейзажи, разкриващи се към града.

Можете да посетите Ибрахим Паша всеки ден от 9 до 17 ч. През лятото работното време е удължено до 19 ч. Почивният ден е в понеделник.

Таксата за достъп е 10 турски лири.

Дворецът Ибрахим Паша се намира на площад Султанахмет (Sultanahmet Square). Срещу музеят е разположена Синята джамия в Истанбул (Blue Mosque).

4
Общо гласували: 12
5 5
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Светлана
Светлана
31.10.2013 11:23
Само че в момента е в реставрация.
0
0
аватар
аватар
24.08.2012 17:41
много неточности при всички турски работи. нерде парга в гърция, нерде прага. тази турска немарливост във всичко е изяла главата на империята.няма ли човек който да го поправи текста.
0
1
Ибрахим паша
Ибрахим паша
18.03.2012 13:55
роден съм в ПАРГА не Прага
0
0