Национален монумент Форт Матанзас

26.08.2011

Националният монумент форт Матанзас (Fort Matanzas national monument) представлява историческа местност, на територията на която е разположен испански форт от 1740 година. Той се простира на площ от сто акра и е като преграда покрай река Матанзас (Matanzas River) в северната част на атлантическото крайбрежие (Atlantic coast) на Флорида (Florida).

Той се стопанисва заедно с националния монумент Кастильо де Сан Маркос (Castillo de San Marcos), както и с няколко исторически паметника на територията на град Санкт Августин (St. Augustine).

Национален монумент Форт Матанзас в САЩ

Форт Матанзас е бил изграден, за да пази южната част на река Матанзас, която е била използвана за вход в град Санкт Августин (Свети Августин). Този начин на влизане в града правел безсмислена системата за охрана, която била разположена в Кастильо де Сан Маркос. През 1740 година губернаторът на Джорджия James Oglethorpe използвал този вход, за да блокира град Санкт Августин и да го държи под обсада цели тридесет и девет дни.

Градът издържал дългата обсада, но испанците разбрали, че имат нужда от по-силна охранителна система, за да се опазят за в бъдеще от вражески набези. Губернаторът Мануел де Монтиано (Manuel de Montiano) започнал строителство през 1740 година, а през 1742 строежът на форта бил окончателно завършен. За построяването му били използвани роби. Фортът бил разположен на остров Гърмяща змия (Rattlesnake Island), откъдето най-добре можел да се отбранява входът към града.

Археолозите твърдят, че преди европейците да пристигнат във Флорида, преди около дванадесет хиляди години, тук са живеели хора, които са се прехранвали с лов и събиране на плодове и сладки корени. Те преследвали стадата на мамутите и други огромни животни и събирали също така ядки и други сезонни дарове на природата. Не е известно как тези хора са наричали самите себе си, но според археолозите това са били палеоиндианците.

През 1564 група френски протестанти, известни като хугеноти, се заселили на територията, която била обявена за испанска. Когато кралят на Испания чул за това събитие, той изпратил цяла армия под командването на Дон Педро Менендез (Don Pedro Menéndez), която устроила истинско клане, за да бъде основана на това място испанска колония. Така се появил град Санкт Августин. Той бил основан през 1565 година и така започнали 235 години на испанското владичество и контрол над Флорида.

По време на седемгодишната война, както е известна още френската и индианска война, британците успели да превземат испанска Куба и Филипините. За да си върне тези ценни колонии отново, Испания била принудена да отстъпи Флорида. Англия успяла да контролира Флорида над двадесет години. След края на американската революция Флорида била върната отново на Испания. Така започнал вторият испански период. През деветнадесети век испанците разполагали с прекалено малко пари, за да поддържат колонията си във Флорида и изоставили форт Матанзас. Ерозията и проливните дъждове нанесли сериозни щети на постройката.

През 1821 година, когато Флорида преминала към Съединените Щати, форт Матанзас бил в състояние, близко до пълна разруха. Последвала Гражданската война и Испанско-американската война.

Богатите туристи обаче точно по това време заприиждали към град Санкт Августин, тъй като железницата вече работела и имало много луксозни хотели. Това довело и до възстановяването и съхраняването на древните испански фортове, които били предпочитана дестинация от богатите туристи. Форт Матанзас бил обявен за национален монумент през 1924 година от президента Calvin Coolidge.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати