Църква Свети Теодор в Несебър

12.10.2011
Свети Тодор, Несебър

Църквата Свети Теодор, известна и като Свети Тодор, се намира в град Несебър. Тя представлява малка еднокорабна църква, с една апсида и един притвор. Църквата е дълга 8.70 метра и е широка 4.15 метра. Фасадата на църквата е украсена със слепи арки от тухли и камъни.

В пространството под арките има зигзагообразни орнаменти, както и шахматно разположени тухли и каменни блокове. Църквата Свети Теодор е построена през тринадесети век. При построяването на църквата са използвани черни тухли и бял варовик, както и камъни.

От вътрешната украса на църквата са запазени икони от иконостаса, които днес са изложени в залата за икони на музейната експозиция. В църквата Свети Теодор се намира Художествената галерия на Несебър.

В града са открити четиридесет и четири църкви, но се смята, че е имало над сто църкви, които са били разрушени по време на турското робство, когато поддръжката им е била забранена. Дълги векове преди това Несебър е бил митрополитска резиденция. Градът е част от Римската империя, след като през седемдесет и втора година преди новата ера е завладян от римските войници.

Свети Теодор в Несебър

След като римската столица се премества в Константинопол, черноморските градове стават идеално място за строеж на християнски храмове. В Несебър, известен по онова време като Месемврия, се строят много храмове.

През дванадесети и тринадесети век в града се строят нови църкви, сред тях църквите Свети Стефан и свети Йоан Кръстител, Света Параскева, Свети архангели Михаил и Гаврил и църквата Свети Теодор.

Тя е кръстена на цар Тодор Светослав, който присъединява Несебър към Българската държава през 1304 година след почти четиридесет години византийско владичество. Църквите Свети Тодор, Света Параскева и Свети архангели Михаил и Гаврил са богато подпомагани от царското семейство.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати