Църква Света Екатерина в Разлог

13.11.2011
Църква Света Екатерина в Разлог

Църквата Света Екатерина, известна и като Света Катерина, се числи към неврокопската епархия. Тя се намира на седем километра от град Разлог и е една от историческите забележителности, с които е известен градът и околностите му.

До 1923 година град Разлог е бил известен с името Мехомия. Това е град, който и днес е проникнат от духа на епохата на Българското Възраждане. В град Разлог се намират над четиридесет жилищни сгради от възрожденската архитектура, които са паметници на културата. В Разлог има красиви къщи, построени през тридесетте години на деветнадесети век, които изненадват с архитектурата си. Град Разлог предлага прекрасна гледка към планините Рила и Пирин. В града има две църкви, градски музей и прочутата валявица на реката Язо.

Църквата Света Катерина се намира в местност, известна като Катарино. Тя се намира на седем километра на запад от град Разлог. Църквата има много интересна история и днес привлича много туристи в района.

Църквата Света Катерина е строена в началото на османското поробване на България. Няколко години след като е била построена, красивата църква, която според някои е изпълнявала само функцията на параклис, е била разрушена и от нея не е останало почти нищо. Въпреки това тя е била възродена, като изцяло е реставрирана и днес туристите могат да я видят такава, каквато е била, когато е била издигната от местните майстори зидари, на които е помагало цялото население. Църквата Света Катерина днес е призната за паметник на културата.

Църквата носи името на християнската светица и мъченица света Катерина. Затова празникът на църквата е на 24 ноември, когато се почита паметта на светицата. На този празник е традиция жените да не пипат остри предмети, тъй като се смята, че ако се порежат в този ден, раната им никога няма да зарасне. Света Катерина е светица, която помага при болести, най-вече на децата.

Местността, където се издига църквата, е в местност, която преди векове е била място за почитане на божества от траките. Близо до местността Катарино, в местността Столоватец, има останки от тракийско светилище. То е било посветено на Слънцето. А близо до местността Предел, която се намира в близост до църквата Света Катерина, са открити останки от антично селище.

Районът е известен с многото старинни църкви – тук са намерени останки от малка църква, известна като Писаната, от църквата Света Троица, църквата Свети Илия, както и Бялата църква.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати