Зоопаркът Брукфилд

20.11.2011
Зоопаркът Брукфилд

Зоопаркът Брукфилд (Brookfield) се намира в Брукфилд, Илинойс. Зоологическата градина заема площ от осемдесет хектара и е дом за четиристотин и петдесет вида животни.

Зоопаркът е открит на първи юли 1934 година и бързо печели международно признание за използване на заграждения във вид на ровове и канавки вместо клетки. Канавките отделят животните едно от друго, както и от посетителите. Зоопаркът Брукфилд е един от първите в САЩ, където са били докарани гигантски панди.

Зоологическото дружество на Чикаго управлява зоопарка Брукфилд. Зоопаркът е изграден върху земя, дарена от Едит Рокфелер Маккормик (Edith Rockefeller McCormick), която получила мястото като сватбен подарък от баща си. Тя пожелала да дари земята за изграждане на зоологическа градина.

Мечвка в брукфилдският зоопарк

Общината добавила към нейната собственост още четиристотин хиляди квадратни метра през 1921 година, за да бъде създадена една наистина впечатляваща зоологическа градина.

По време на Великата Депресия строителството се забавя, но през юли 1934 година зоопаркът отваря врати. От юли до септември 1934 година зоологическата градина Брукфилд е посетена от над един милион души. През петдесетте години на миналия век към зоопарка Брукфилд са добавени ветеринарна клиника, детски зоопарк и голям фонтан.

През шестдесетте години на миналия век зоопаркът Брукфилд се сблъсква с редица административни проблеми, но успява да ги преодолее. През 1960 година в зоопарка е изграден първият напълно закрит делфинариум. През осемдесетте години на миналия век в зоопарка е разкрит сектор Тропически свът, който е първата напълно закрита симулация на тропическите гори и по това време е и най-голямата напълно закрита зоопаркова експозиция в света. Тя съдържа експозиции, свързани с дивия живот на Африка, Азия и Южна Америка.

В зоологическата градина в Зоопаркът Брукфилд

От началото на двадесет и първи век зоологическата градина преживява значителни подобрения. Изграждат се специални гори за вълците, дворец на пеперудите, различни атракциони за деца.

Може би най-известният жител на зоопарка Брукфилд е била Зиги (Ziggy), тежаща над шест тона слоница, която е била държана почти тридесет години затворена, след като нападнала дресьора си. През 1975 година слоницата пада в рова си и умира седем месеца по-късно.

Друго известно животно от зоопарка Брукфилд е моржът Олга (Olga), който е бил любимец на посетителите. В негова чест е издигната голяма бронзова статуя.

Един от най-впечатляващите обитатели на зоопарка Брукфилд е горилата Бинти Жуа (Binti Jua). Тя спасила момченце, което през 1996 година паднало в канавката до мястото, където обитават горилите. Случката става международно известна и започват дебати дали горилата е имала прилив на алтруизъм или е следвала обучението на дресьора си, който я е обучил да му донася бебето си, за да го преглежда докторът.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати