Манастир Синая

16.11.2012
Манастир Синая

Манастирът Синая (Sinaia) се намира в едноименния румънски град в област Прахова (Prahova). Манастирът е бил построен в края на седемнадесети век от румънския княз Михаил Кантакузино (Mikhail Cantacuzino), който бил много впечатлен, след като посетил планината Синая (Sinai). Кантакузино нарекъл манастира и града Синая, защото много искал да направи манастир като този в Синай, който носел името на света Катерина (Saint Catherine).

Манастирът Синая е бил строен в продължение на пет години – от 1690 до 1695 година. Идеята на манастира е била да се опазва търговския път към долината на река Прахова. Първоначално по идея на Михаил Кантакузино броят на монасите в манастира трябвало да е не повече от дванадесет – колкото са били апостолите.

През деветнадесети век броят на монасите в манастира станал прекалено голям, затова се наложило да бъде построен нова част към стария манастир. Манастирът Синая станал първото свещено място в Румъния, което било осветено с електричество. В средата на двадесети век румънският патриарх Юстиниан (Justinian) разпоредил да се реновира манастирът. Така той бил газифициран, електрифициран и снабден с течаща вода.

По случай двестагодишнината от построяването на манастира Синая бил отворен музей. Това е първият религиозен музей в Румъния. В него се съхранява първата Библия, която е била преведена на румънски – от 1668 година. В музея има и невероятно ценна колекция от икони. В църквата на манастира може да се види епитафия, направена от Ана Рот (Ana Roth) посредством бродиране със златна нишка и цветна коприна в края на двадесети век. Този експонат представлява голяма ценност и е включен в списъка на ЮНЕСКО (UNESCO).

В двора на стария манастир се намира гробът на Таше Йонеску (Tache Ionescu), който е бил министър-председател на Румъния по време на Първата световна война. В завещанието си той изрично посочил, че иска да бъде погребан в манастира Синая.

Манастир Синая отвътре

Всъщност град Синая е възникнал около манастира, построен по идея на Михаил Кантакузино. Манастирът привлича любители на вярата още от построяването си. Манастирът Синая е действащ православен манастир. През 1735 година, по време на руско-турската война манастирът Синая е бил частично разрушен след обсада, а по-късно разграбен от турските нашественици и след това изоставен. Той е бил възстановен едва в края на осемнадесети век.

На територията на манастира има две църкви – Старата църква и Новата църква. И двете се смятат за исторически паметници. Старата църква изцяло е украсена с древни фрески – не само отвън, но и отвътре. Старата църква е построена през 1695 година. Новата църква, известна още и като Голямата църква, е била построена през 1846 година.

Манастирът Синая се смята от православните християни за едно от най-популярните свещени места в света. В него се съхраняват ценни книги, а също така и много скъпи бижута, които са били притежание на рода Кантакузино.

Манастирът е украсен със символ, представляващ зелен колан, който опасва сградата в три непрекъснати линии и е символ на обединението на Светата Троица в един Бог и на трите румънски кралства в едно. Интериорът на манастира е от дърво и позлата.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:47
И тук съм била!
0
0