Античен амфитеатър, Охрид

14.01.2013

Античният амфитеатър в Охрид, Македония, е построен в близост до Горна порта, на улица Илинденска. Предполага се, че датира от края на трети или началото на втори век пр. Хр. Той е единственият запазен от древността театър и е единственият елински тетър в Македония, останалите три са от Римски времена.

Античен театър, Охрид

Античният амфитеатър в Охрид е неповторим не само от археологическа и историческа гледна точка, но и от архитектурна. Намира се на толкова неравно място, че е изключително трудно да се постави такава огромна постройка точно тук. Архитектите са били много прецизни, но явно са се водили от идеята нарочно да е разположен на това място.

Неговото местоположение е на подбрано място - между два хълма (Gorni Saraj и Deboj), които пазят Античния амфитеатър в Охрид от ветровете и спомагат за добрата акустика по време на представление.

Някои видни граждани са имали собствтвени места и техните имена се виждат и днес изписани на каменните седалки. Първоначално той разполагал с 4000 места, които по-късно нарастват на 4500, а след реконструкция през 2002 г. той е с капацитет от 1700 места. Заема площ от 4000 кв.м.

Днес от театъра е останало само долното ниво, горното е напълно разрушено.

През 2 в. театърът е преустроен от римляните в арена за гладиаторски битки и за битки с диви животни. Тогава се изграждат и клетки за животните, които се намирали до обграждащите стени. По-късно римляните го използват за публични екзекуции. Поради тази причина след падането на Римската империя, местните започват да гледат с други очи на постройката, определена за театър и накрая даже я опожаряват.

Смята се, че театърът е разрушен в края на 4 в. или в началото на 5 в., когато в днешен Охрид пристигат Християните. Камъните, с които е изграден амфитеатъра са разграбени и са използвани за построяване на църкви и храмове.

За щастие това позволило по-голяма част от конструкцията на театъра да се запази и така той останал напълно открит, без горната характерна за елинските театри, част. През 80-те години започват множество подобрения и реконструкции, блягодарение на които днес можем да видим античният амфитеатър на Охрид все така величествен.

Днес тук се провеждат множество изпълнения, постановки и фестивали, най-известният от които е Охридския Летен Фестивал за театрално и музикално изкуство, който се провежда от юли до август.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати