Опера Пале Гарние в Париж

01.02.2013
Опера Пале Гарние в Париж

Опера Пале Гарние (Opera Palais Garnier) е най-известната френска Опера, намираща се в Париж.

Историята на парижката опера започва с Луи 14-ти, известен като краля Слънце. Той нарежда да се създаде институция на име Френска опера и да се построи специална сграда, в която тя да се помещава. Oт нареждането на Луи 14-ти до наши дни са построени 14 сгради, в които да се провеждат оперните изпълнения. Последната е завършена през 1989 г. и тя, заедно с Парижката опера, днес се водят под общото название "Държавна парижка опера".

Най-красива от всички сгради във Франция остава и до наши дни построената през 1875 г. Опера Пале Гарние, която в превод означава Дворецът на Гарние. Тя е дело на архитекта Шарл Гарние и затова носи неговото име. Известна е също като Парижката опера или Опера Гарние.

Нейното създаване е свързано с опит на покушение над Наполоен Трети. Той бил голям ценител на оперното изкуство и отивайки на поредното изпълнение в намиращата се тогава на ул. Пелетие оперна сграда, едва не бил убит след като до каретата му избухват бомби. Стреснат от тази случка Наполеон Трети взема решение за построяването на нов Парижки оперен театър. По негово нареждане се прави конкурс, в който взимат участие проектите на 171 изтъкнати архитекти.

Опера Пале Гарние отвътре

Конкурса печели младият тогава Шарл Гарние. Грандиозният проект започва през 1861 г. и завърша през 1875 г., когато тогавашният президент на Франция Макмохан официално открива новата сграда във форма на дворец, носеща тогава името "Национална музикална академия".

Три години по-късно е преименувана на "Национален театър на парижката опера". Интересен е фактът, че първото й име още стои изписано на фасадата, макар и вече тя да е популярна по цял свят като "Опера Пале Гарние". Построяването на уникалната сграда е възлязло на над 36 млн. златни франка.

Сградата на Гарние е направена в архитектурен стил Боз-ал, характеризиращ се с изключително богати декорации. На входа на Операта са направени 10 величествени стъпала, а във вътрешността й има извита огромна стълба. Фасадата й е с 7 арки и с известният "Танц", произведение на Жан-Батист Карпо.

На величественият й покрив могат да се видят 2 статуи, символизиращи поезията и хармонията.

Опера Пале Гарние

Интериорът на Пале Гарние е пищен, изпълнен с цветни декорации, украшения и множество статуи.

Днес Опера Пале Гарние продължава със своята площ от 11 000 кв. м. да е най-голямата оперна зала в света. Интересен е факта, че въпреки своите колосални размери, броят на зрителите, които може сградата да побере, е едва 2158 души.

Освен зала за оперни изпълнения, тя разполага и с библиотека-музей, в която се съхраняват историите на парижките оперни театри.

През 1907 г. тогавашният директор на Опера Пале Гарние поставя в две запечатани урни шедьоври на най-добрите музикални изпълнители, записани на грамофонни плочи, за да могат следващите поколения да чуят каква музика е завладявала сърцата на французите. Сред записите фигурират известни имена като Енрико Карузо, Ема Калви и Аделина Пати.

В резултат на избухнал пожар през 1928 г. малка част от сградата пострадва сериозно и е реставрирана едва след 76 г. през 2004 г.

Сградата на Парижкия театър е изключително известна като туристически обект и има отредено място във всеки пътеводител на Париж. Тя е вдъхновила Гастон Льору да напише своя роман "Фантомът в Операта", а по-късно и Андрю лойд Уебър да го превърне в музикален шедьовър. Днес сградата на Пале Гарние се използва и за филмова продукция, използвана е даже за снимане на анимационни филми.

Важно за посетителите на Опера Пале Гарние е, че сградата толкова впечатлила Хитлер, че той я признал за най-красивата сграда в света.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати