Александруполски фар

26.07.2013
Александруполски фар

Александруполският фар (Alexandroupoli's Lighthouse) се намира в град Александруполис, Северна Гърция. Той е известен и като Фарът на Дедеагач, тъй като градът дълго време е бил наричан Дедеагач- име, с което е известен в България и в Турция. Александруполският фар е вторият по височина фар в света и е най-голямата атракция в града.

Град Александруполис се е образувал през 1850 г. като рибарско селище. Дотогава е имало само караулен пост и кафене. Турското и българското име на града Дедеагач произхожда от турското "старо дърво" и се предполага, че навремето тук е имало дядо, който редовно обичал да подремва под сянката на вековен дъб.

Със създаването на рибарското селище се създава и малко пристанище, което налага нуждата от фар. С негова помощ местните рибари ще могат да се ориентират по-добре през тъмните и бурни нощи, а също така ще е улеснение и за гостите на новообразувалото се селище. Затова започва да се изгражда кръгла кула от големи каменни плочи, на чийто връх да се постави самия фар. Боядисан е в бяло и се превръща в най-голямата туристическа атракция в Александруполи.

Операцията по изграждането на Александруполския фар се извършва от известна френска компания, специализирала се в тази дейност. През този период от време градът бил собственост на Турция и договора с френската компания се сключва с турското правителство.

Фар Александруполис

Не е ясно колко години отнема изграждането на кулата, но е ясно, че фарът започва да функционира на 1 юни 1880 г. Със своята височина от 27 метра над морското равнище, той се превръща във втория по височина фар в света и става емблематичен символ на града.

Първоначално Александруполският фар започва да действа чрез използването на ацетилен, а до 1974 г, с комбинация от въздух и газ. С остаряването на системата тя се заменя с по-нова, използваща електричество. Газови бутилки обаче винаги са в наличност в случай на електрическа авария. С течение на времето кулата почва да запада и през 1946 г. и 1955 г. са направени обновителни и освежителни ремонти.

С навлизането на новите технологии и системи, през 2002 г. се сменя изцяло електрическото оборудване на фара. Лампата е вдигната на самия връх на кулата, а светлината й се отразява чрез поставено на определено място огледало в кръгли призми. Работи под опеката на Hellenic Lighthouse Service.

Александруполския фар

Днес Александруполският фар е гордост за града. Измерван от земята той се издига на 18 метра височина сред изключително красив пейзаж. Ако искате да се качите на върха му трябва да изминете 98 стълби, разделени от шест огромни площадки.

Това са местата, на които е добре да си починете и да се насладите на гледката, откриваща се от прозорците, гледащи на юг. Гледан откъм морето фарът се откроява със своя искрящо бял цвят и се виждат трите му примигвания в интервал от 15 секунди. При добри климатични условия този сигнал се вижда на разстояние от 44 км.

Най-доброто време да посетите Александруполис и неговият забележителен фар е през късната пролет и ранната есен. В самия фар и около него можете да си направите страхотни снимки, а после можете да разгледате и града.

Макар и изникнал като рибарско селище, днес Александруполис е приветлив средиземноморски курорт, предлагащ както спокойствие, така и весел нощен живот. Сред най-интересните неща за похапване в града са месата, готвени увити в пергамент и изкусителните специалитети от морски дарове. Те се съчетават чудесно с местната бира и ракия, които се произвеждат в региона.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати