Вила Романа дел Казале

30.05.2013
Вила Романа дел Казале

Вила Романа дел Казале (Villa del Casale) се намира на около 5 км. от град Пиаца Армерина на остров Сицилия, Италия. Това е древна римска императорска вила от 4 в., която заради непокътнатите си мозайки, които са уникални за цялото Средиземноморие, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

На остров Сицилия има много туристически забележителности. Това е древният град Месина, известен като "Портата на Сицилия", великолепната катедрала от 12 в. и Двореца на норманите в Палермо, известният курортен център Таормина, древния град Катания, разположен в подножието на Етна, както и Сиракуза, основан от гърците през 7 в. пр. Хр. Вила Романа дел Казале предлага обаче нещо съвсем различно. В нея се съхраняват едни от най-добре запазените мозайки в цялата Римска империя.

Вила Романа дел Казале е кръстена на името на земеделско селище, наричано Казале. Тя всъщност е част от стопанството Казале и се превръща в символ на обработването на земята по време на Римската империя. Тя е център на огромното земеделско владение и е уникална със своите подови мозайки и рисунки по стените, които благодарение на непрекъснатите грижи на държавата, изглеждат автентични и до днес.

Забележителен е коридора на Великия лов. Целият под на помещението е покрит с мозайки, които пресъздават поредица от сцени. Изобразени са мъже, които с много мъки и пот на челото се опитват да хванат диви и свирепи животни от Индия и Северна Африка, за да ги докарат в Рим за популярните римски зрелищни спектакли.

Друга запомняща се мозайка, е намиращата се в стая, наречена "Покоите на десетте девици", известна по света и като "момичетата по бикини". Тя изобразява десет момичета, пременени с облекло, приличащо на съвременните бански, които спортуват по различен начин. Някои тичат, други упражняват хвърляне на далече, а трети играят с топка.

Самата постройка датира от края на 4 в., но е построена върху основите на още по-стара сграда. През годините е имала различно предназначение, но най-вече е служела за вила на високопоставените римляни. Интересното е, че в Римския свят мраморния под е смятан за много по-голям показател на комфорта и лукса, отколкото подовата мозайка.

Според тези разбирания и заради факта, че само базиликата е покрита от мрамор се налага извода, че самата вила не е била предвидена за най-видните представители на властта в империята. Днес ние ценим най-вече запазилите се уникални мозайки, а според представите на Древния Рим те всъщност са нещо второкачествено.

Вила Романа дел Казале, Сицилия

Вилата и цялото селище са напуснати някъде около 12 в., най-вероятно заради свлачища. Макар че голяма част от целия комплекс се намира над земята, по-сериозни археологически разкопки започват да се извършват едва в края на 19 в. Тогава са намерени части от мозайките и колоните. Предполага се, че в някакъв момент вилата е служела за постоянен дом на високопоставен управник в римския свят.

Със сигурност се знае, че в постройката има жилищни и представителни стаи, както и много други, чието предназначение все още не е ясно, но не са се използвали за производствени цели или за срещи с клиенти. До сега са открити само господарските части, термалните бани, сервизните помещения и стаите за гости. Предстоят още доста археологически разкопки, които ще покажат къде са разположени конюшните, помещенията за робите и др.

Ако планирате посещение в Сицилия, не се колебайте да посетите и Вила Романа дел Казале, която ще ви върне хиляди години назад във времето, ще откриете красотата на около 3500 кв. м. подови мозайки и ще можете да разберете как са живели хората в рамките на Римската империя.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Соня Георгиева
Соня Георгиева
18.10.2013 13:39
Бях там на 6.10.2013г, невероятни гледки, мозайките са толкова красиви и неповторими. Заслужава си да се види!
0
0