Комплексът от исторически паметници в Горна Сванетия

25.03.2013
Комплексът Сванетия в Грузия

Горна Сванетия (Svanetia) се намира в Грузия (Georgia) и е известна с уникалния си комплекс от исторически паметници. В грузинската провинция Горна Сванетия има много древни църкви и отбранителни съоръжения. Историческите паметници в Горна Сванетия са част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Горна Сванетия представлява красива долина, която се разполага в Кавказ (Caucasus). Благодарение на изолираността си историческите архитектурни паметници, създадени в периода от девети до дванадесети век, са се запазили добре.

В Горна Сванетия са издигнати красиви каменни църкви, както и каменни кули, които са изпълнявали функцията на домове за местните хора. Кулите, които са били построени през периода от девети до четиринадесети век, са изпълнявали и отбранителни функции.

Горна Сванетия

Заради голямото количество такива кули Горна Сванетия е известна и като Страната на хилядите кули. Административен център на провинция Горна Сванетия е Местиа (Mestia). Повечето исторически паметници, които се намират в Горна Сванетия, се разполагат в и около Местиа. На територията на Горна Сванетия има много села, като в някои от тях живеят само по три-четири семейства.

В Горна Сванетия живеят сваните (svans) – това е древна грузинска народност, която се е запазила в продължение на четири хиляди години. Именно сваните са строили високите четириъгълни кули, от които голяма част са се запазили до днес.

Сграда в Свентия

Кулите са с височина от десет до двадесет и пет метра. Тъй като земята се е предавала по наследство, днес до кулите на сваните, издигнати в древността, се извисяват двуетажните домове на наследниците им.

Древните кули са направени на по няколко етажа, някои стигат и до шест етажа. В основата си те са около 6 квадратни метра, като нагоре се стесняват. Вместо прозорци кулите имали бойници, от които можело да се стреля по нападателите.

При отмъщения между родове се е стигало дотам, че някои от сваните се криели в кулите си с месеци, като успявали да се прехранват заедно със семействата си благодарение на животните, които държали в кулите, и на голямото количество хранителни запаси.

Свентия, грузия

Сваните са известни с това, че земите им никога не са били превземани от врагове, те устоявали на всяко нападение, и никога не нападали населени места. През зимата кулите служели за място, където живеели домашните животни на сваните, за да се крият от суровата зима.

Повечето от църквите в Горна Сванетия се състоят само от едно помещение. Някои от тях са със запазени стенописи, създадени през периода от десети до дванадесети век.

Запазили са се и някои стенописи, които се намират от външната част на църквите - с фрески са били украсявани фасадите на храмовете в Горна Сванетия.

За построяването на църквите сваните използвали вулканични камъни - туф, които никога не били използвани при строежа на кулите. Кулите били построявани от различни по големина скални късове.

В Горна Сванетия се намира исторически и етнографски музей, където се съхраняват уникални икони, ценни ръкописи и други ценни реликви.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати