Историческия център на Пиенца

23.05.2013
Пиенца

Град Пиенца се намира в централна Тоскана, Италия. Това е тих земеделски район с множество магазинчета, продаващи местни продукти, сред които се отличава сиренето пекорино, правено от овче мляко. Това, което превръща Пиенца в жадувана туристическа дестинация е неговият исторически център, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историческият център на Пиенца е изцяло обновен през ренесанса от папа Пиус Втори. Той е роден в града през 1405 г., когато Пиенца се е казвала Корсиняно. Никому непознатият тогава младеж Пиколомини става известен хуманист и философ и през 1458 г. е избран за папа.

Още на следващата година той решава да превърне своя роден град в красив център, който да смайва всеки с красивите си сгради. Идеята му била да градът да се превърне в идеална ренесансова столица, която да носи неговото име.

Исторически център на Пиенца

Заради преждевременната му смърт това начинание било само частично изпълнено с красивите сгради, построени в центъра на града, на Пиаца Пиус Втори. Архитектът Бернардо Роселино бил нает за изграждането на катедралата, папския дворец и градската зала, които са завършени в рамките на три години.

Той е хванат да посяга на папските пари, но Пиус Втори бил толкова очарован от неговите произведения, че бързо му простил. Така се създава единственият оцелял до днес градски център в Италия, който е непокътнат от времето. Пиенца е наричана "Перлата на ренесанса", а катедралата и папския дворец днес са най-посещаваните туристически атракции в града.

Катедралата на Пиенца, която е доминиращата сграда на площада, е построена през 1459 г. от Роселино. Днес тя е за реставрация, тъй като има сериозни пукнатини по стените и пода, но те не могат да засенчат класическите пропорции на тази ренесансова църква.

Катедралата в Пиенца

Най-голямо впечатление прави големият прозорец, който е направен също по изричната поръчка на Папа Пиус Втори. Искал е църквата да се превърне в domus vitres, което означава стъклен дом. Това щяло да символизира духа на интелектуалното просвещение по време на ренесанса.

Папският дворец се намира до катедралата и до 1968 г. е бил дом на наследниците на Пиус Втори. Проектът на Роселино е вдъхновен от двореца Ruccellai на Леон Батиста Алберти във Флоренция.

Апартаментите, които са отворени за посетители, включват и спалнята и банята на Папа Пиус Втори, които са пълни с негови лични вещи. Дворецът има двор, откриващ прекрасна гледка към гористата област, в която е разположен вулкана Монте Амиата.

Историческият център на Пиенца е незабравим със своя средновековен чар и е вдъхновител за множество фотографи и художници, както и за режисьори. Не случайно тук е сниман и филма за Ромео и Жулиета на Франко Дзефирели.

Тук е разположен и францисканския манастир от 15 в., който днес е превърнат в луксозен хотел. Външният му старинен вид обаче е запазен и ако можете да си го позволите той е най-подходящото място ако искате да отседнете в Пиенца и да разгледате нейния невероятен център.

Най-добрите месеци за посещение на италианските градове за от май до септември, но тогава и пътуването е по-напрегнато, защото се появяват много туристи.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати