Чудните мостове

24.11.2013
Чудните мостове

Чудните мостове се намират в планината Родопи, в западната й част и са един от най-известните скални феномени в цяла България. Те представляват скална формация, която се намира в близост до планинския връх Голям Персенк (Golyam Persenk).

Другото име на невероятния скален феномен, известен като Чудните мостове, е Скалните мостове – заради скалите, от които се оформят истински мостове, които представляват много красива гледка. Чудните мостове са разположени в долината на река Еркюприя.

Чудните мостове са част от стоте национални туристически обекта в България. Те са със статут на природна забележителност. Близки населени места до тази природна забележителност са Чепеларе и Пловдив.

Скалните мостове

Чудните мостове се намират на 1450 метра надморска височина. Великолепните мостове са доста големи и привличат много туристи от страната и целия свят, които искат да ги видят и да ги увековечат с фотоапарат. Те са се появили заради ерозия, предизвикана от бурната и пълноводна навремето река Еркюприя.

С течение на времето реката е създала пукнатини, които след това са се превърнали в пещера. Този процес е отнел много време, изчислява се във векове. След като горната част на пещерата се е срутила на някои места, са се образували арки, които изглеждат като истински мостове.

Според местната легенда те са се образували, след като местни селяни дали на ламя да изяде магаре, което било натоварено с торби със запалително вещество. Змеят заседнал в дупката на голяма пещера, а след много години от това се образували мостовете.

Чудните мостове са три на брой. Най-големият е дълъг около сто метра. Той е с широчина петнадесет метра. Големият мост се оформя от три скални арки. Най-високата от тези арки е с над 44 метра височина.

Чудни мостове

Запалените туристи следват от години традицията да изписват имената си върху долната вътрешна част на моста с помощта на въглен, за да увековечат посещението на скалния феномен.

По-малкият мост се намира на около 200 метра от големия. Той е висок петдесет метра. Този мост е с дължина шестдесет метра. Третият мост е най-малкият от трите, той всъщност е пещера, в която влиза реката, за да излезе отново на повърхността след повече от 2 километра.

Чудните мостове всъщност са изваяни от мрамор, което ги прави изключително красиви. Те представляват великолепна гледка по всяко време на годината. Около мостовете има много дървета, най-вече иглолистни.

Туристите, които посещават Чудните мостове, могат да се насладят и на гледката на множество пещери, които се намират около скалния феномен. Но повечето от тях не могат да бъдат посетени, защото липсва осветление в тях. Много от тях не са пригодени изобщо за посещения.

Желаещите да преспят в близост до скалния феномен могат да го направят в две хижи, които се намират съвсем близо до този туристически обект. Това са хижа „Скалните мостове” и хижа „Чудните мостове”. Хижите предлагат условия за комфортно пребиваване край скалния феномен и възможност за по-дълъг престой.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати