Потсдамер плац

18.10.2013
Потсдамер плац

В сърцето на Берлин се намира изключително красивият и световноизвестен площад Потсдам, наричан също Потсдамер плац (Potsdamer Platz). Той има историческо значение, тъй като някога през него е минавала Берлинската стена, символизираща разделението на Германия на две части.

Мястото, на което днес може да се види блясъка на съвременното строителство, преди не толкова много години е било пустееща площ, ничия земя. Със започването на новото строителството в края на миналия век Потсдамер платц е бил най-голямата строителна площадка в Европа.

Днес архитектурата на площада несъмнено е една от най-футуристичните, които могат да бъдат видени в останалите европейски столици. Той вече се смята за новият център на Берлин, който е посещаван от милиони туристи.

Той е един от символите на Обединението, което го прави исторически значим за местните жители. Именно от такава гледна точка на него започна неотдавна да се провежда и Берлиналето, световноизвестният филмов фестивал.

За красотата на Потсдамер платц главна роля изиграва сенатът и гилдиите на строителите и архитектите. След дълги дискусии, които са отворени и за общественото мнение, се взимат важни решения, довели до днешния вид на площада. За изпълняване на проектите се борят едни от най-известните имена в областта на съвременната архитектура и дизайн- Хелмут Ян, Ренцо Пиано, Рафаел Монео, Ричард Роджърс и много други.

Потсдамер плац, Берлинската стена

Благодарение на великолепните идеи, хрумнали на такива личности и изпълнението на далновидните инженери, днес Потсдамер платц с гордост показва своите три основни сгради, придаващи невероятен облик на германската столица.

Първа е построена сградата, в която се намира седалището на "Даймлер Бенц". Този шедьовър на футуристичната архитектура е дело на Ренцо Пиано, а проектът е завършен през 1998 г. Може би най-уникалният момент в неговия проект е начина, по който се използва дъждовната вода. Изградена е специална система, при която след дъждове, които са често срещано явление в Германия, водата не се изхвърля просто на площада, а се използва за пълнене на многобройните декоративни езерца.

Втората построена сграда е на архитекта Хелмут Ян, който завършва своята работа през 2000 г. Днес в нея се намира централата на световноизвестната фирма "Сони". Последна е изградена сградата на център "Байсхайм", която отваря врати през 2004 г.

Потсдамер плац Берлин

Строителството на Потсдамер платц е съвсем съвременно, като в същото време е направено така, че да хармонизира с останалите сгради. Огромните масивни постройки са направени обаче по начин, който не Ви кара да се чувствате малки и незначителни. Между тях са оставени достатъчно големи пространства, които да не карат посетителите на този великолепен площад да се усещат затиснати от грандиозността на сградите.

Ако нямате страх от височини можете да се качите на 23- етаж, който е и последен на сградата на "Даймлер Бенц". Там е отворило врати шикозно кафене, което предлага невероятни панорамни гледки. Ако е хубаво времето се разходете по обширната тераса, която обикаля цялата сграда, откривайки по този начин гледка от 360 градуса, от която ще можете да разгледате немската столица от високо и да намерите всички по-известни сгради в центъра на града.

Самото заведение се нарича Панорама Пункт и освен прекрасно кафе, предлага и вкусни сладкиши. Цените му са доста прилични и работи от 10 до 20 часа. За самото изкачване и ползване на асансьора трябва да заплатите по 5.50 евро.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати