Нос Нордкап

08.07.2013
Нос Нордкап

Нос Нордкап, известен и като Нордкейп (North Cape), е най-северната точка на Европа и от векове привлича хиляди ентусиасти от цял свят, дошли да се насладят на Полярното сияние. Разположен е на скала на остров Магеройоя в Северна Норвегия, която се къпе във водите на Баренцово море, явяващо се последната му преграда със Северния ледовит океан.

Красотата на Нос Нордкап е открита едва през средата на 17 в. Причина за интереса към най-северната точка на Европа е посещението на италианския учен и свещеник Франческо Негри през 1664 г., който бил толкова впечатлен от разкрилата се пред него гледка и веднага обявил Нос Нордкап за "най-невероятното място в света". Оттогава до днес популярността и посещаемостта на Нордкап непрекъснато расте.

Можете да посетите туристическият комплекс, изграден на Нос Нордкап. Той е разположен в голяма сграда и разполага с музей, поща, киносалон, ресторант и бар с невероятна гледка към океана и с магазин за сувенири с богат асортимент, от който можете да закупите дребни подаръци за Вашите близки и приятели.

Менюто на ресторанта не е особено богато, но само заради гледката си струва да го посетите и да хапнете по нещо набързо. Капацитетът на заведението е около 250 души и е подходящо място, ако искате да отпразнувате някой повод или събитие.

Интересно място е и бара Cave Bar, който е разположен в пещера и побира около 350 души. В него често се провеждат концерти и различни представления, на които, ако имате късмет, можете да присъствате.

Нос Нордкап е популярно място за провеждане на сватбени церемонии, защото тук има параклис, посветен на Св. Йоан. Заедно със заведението "Nordkapp Suite" той може да превърне сватбения Ви ден в незабравимо изживяване. Цените не са достъпни за всички, но ако искате гостите Ви да запомнят Вашата церемония, на нос Нордкап това със сигурност ще се случи.

Когато настъпи Полярния ден или Северното сияние, хиляди туристи от цял свят се запътват към най-северната точка на Европа, за да могат с очите си да видят този уникален природен феномен. Движението на незалязващото слънце не винаги може да се види поради други природни явления, като облачност, видимост и др.

Нос Нордкап, Норвегия

Освен самия остров и запомнящият се Нос Нордкап, от който можете да гледате Полярното сияние, вълнуващ е и самия път до него. Повечето хора предполагат, че пътят е с ферибот или корабче, но всъщност маршрутът до носа е чрез 7-километров подводен тунел.

Той се намира на дълбочина от 212 м. и свързва острова с континента. Официалното му откриване е през юни 1999 г. И в посока Нордкап, и на излизане от него, трябва да платите входна такса от 18 евро, за това, че сте ползвали подводният тунел.

До Нос Нордкап има организирани най-разнообразни маршрути. Можете да стигнете до тук с автобус, каравана, кола, мотор и дори с колело. Какъвто и вариант да изберете, бъдете сигурни, че пътуването до него си заслужава. Имайте предвид само, че времето тук винаги е доста студено и е добре да вземете повече топли дрехи, особено ако идвате с малки деца.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати