Вади-ал-Хитан

30.10.2013
Вади-ал-Хитан

Египет е държава, която е сред най-посещаваните туристически дестинации по света. Тя е известна най-вече с пирамидите, гробниците и древните храмове, свидетелстващи за вековната й история. От туристите са посещавани старинни църкви и джамии, мумифицирани обекти и места, на които се виждат тайнствени йероглифи.

Малцина обаче са чували за един необикновен район, криещ се в тази древна африканска държава. Това е мястото, известно като Уади ал-Хитан (Wadi Al-Hitan), което в превод означава Долината на китовете и което заради своята значимост е включено от ЮНЕСКО в Списъка за световно наследство.

Преди около 40 милиона години Долината на китовете се е намирала на морското дъно. Това е причината тук да са останали стотици скелети на древни бозайници, които превръщат района в изключително интересно за посещение място.

Най-ранните фосили са открити едва през зимата на 1902 г. Тогава група хора попадат на скелета на кит, който се оказва, че е най-ранния представител на вида Archaeoceti. При направени изследвания става ясно, че тялото на кита има доста по-проста структура от сегашните представители на вида. Почти няма опашка, а черепа и зъбите му са в доста примитивна форма. Дължината на открития скелет достига 21 метра.

Останките от китове не са първите открити погледнато в световен мащаб, но те са изключително добре запазени, като се има предвид възрастта им. При някои дори се е запазил в консервиран вид съдържанието на стомасите им.

Не е ясно защо долината е кръстена Долината на китовете, защото освен тези морски бозайници, са открити в добре запазен вид и скелети на крокодили, костенурки, скатове и акули. Находката и последвалите анализи на скелетите позволяват да се пресъздаде в автентичен вид екологичното състояние на околната среда- такава, каквато е била преди 40 милиона години.

Днес Долината на китовете е известна и като дом на 15 вида бозайници. Разнообразието включва червена лисица, северно африкански чакал, египетска мангуста, африканска дива котка и други. Има и 15 вида пустинни растения, 36 вида птици и 19 вида влечуги.

Долината на китовете се смята за изключителен пример на древната среда, в която в далечното минало са живеели първите китове. Количеството, степента на съхранение и концентрация на намерените вкаменелости е наистина уникална. Красивият и силно защитен ландшафт, на който са намерени тези скелети, е лесно достъпен и изключително полезен за научни изследвания. Предполага се, че изчезването на древните китове е свързано със застудяването на водите в океана.

Долината на китовете се намира в западните части на Египет и до нея има организирани маршрути от близко намиращите се градове. Най-подходящото време за посещение е от декември до март. Не се изискват имунизации, но се препоръчва ваксинация против тетанус, дифтерия, хепатит А, полиомиелит, тиф и бяс. Имайте предвид, че в някой региони на Египет има опасност и от малария.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати