Каменните обръчи в Сенегамбия

25.11.2013
Каменните обръчи в Сенегамбия

На територията на Гамбия и Сенегал са разположени загадъчни каменни кръгове, които вероятно са гробове на крале и вождове, датиращи отпреди около 1200 години. Те се разпростират върху площ с ширина от 100 км. по протежение на 350 км. по бреговата ивица на река Гамбия. Камъните са изрязани от твърдата червена земя (латерит) в околността и заради своето древно минало и добре запазено състояние са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под наименованието Каменните обръчи в Сенегамбия(Stone Circles of Senegambia).

Каменните кръгове се състоят от над 1000 монумента и са разделени на четири групи - Сине Нгаене, Ванар, Васа и Кербач. Разположени са в област със сакрално значение и датират от доста обширен период - от 3. в. пр. н. е. до 16 в. сл. н. е. Те свидетелстват за една мегалитна култура, която тепърва предстои да бъде подробно изследвана. Доказват, че някога тук е имало развито и продуктивно общество, тъй като строителните практики за изграждането на мегалитите са силно развити. Каменните обръчи в Сенегамбия са прецизно направени от издялани камъни и са част от огромна местност, създадена отпреди около 1500 години.

Всеки каменен кръг съдържа между 10 и 24 камъка, всеки от които достига височина от 2.5 метра. Повечето от мегалитите датират от 8-ми век, но има и такива, които са изградени много преди това. След направени анализи става ясно, че най-голямата част от каменните обръчи са от периода 640 до 860 г.

Мегалитите в Сенегамбия от край време са вълнували умовете на хората. И до днес науката не е успяла да отговори на въпроса кой народ ги е създал. Повечето учени смятат, че са служели за гробници или са свързани с погребални култове и религиозни церемонии.

В историята и митологията на древните народи липсват каквито и да са сведения и дори легенди за загадъчните строители на каменните обръчи, разположени по поречието на река Гамбия. Известно е само, че каменните кръгове са прецизно направени и без значение какви точно функции са изпълнявали те са дело на опитни майстори.

Ако искате да разгледате мистериозните кръгове, разположени на територията на Гамбия и Сенегал, е най-добре да се отдадете на неколкодневно пътуване с лодка по река Гамбия. Обикновено тези организирани маршрути минават покрай бившия търговски пост от колониалната ера, Джорджтаун, до каменните кръгове, разположени край Васу.

В този район има повече от 50 кръга, между които са се разположили на 1000 камъни. Селцето разполага и с музей, посветен на каменните кръгове, в който ще можете да получите по-подробна информация за тяхното минало, откриването им и предположения за какво са служили.

Каменните обръчи в Сенегамбия се явяват една от най-големите атракции в Западна Африка. Те демонстрират аспект от африканското строителство, което доста се различава от европейското. Въпреки че на Стария континент са намерени на много места подобни мегалити, тези в Сенегамбия ще вдъхновят всеки, който ги е видял с очите си.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати