Планината Цинчън и Дуцзянянската иригационна система

28.11.2013
Планината Цинчън

Провинция Съчуан в Китай е сред най-посещаваните провинции на азиатската държава. Въпреки че фаталното земетресение от 12 май причини смъртта на над 7000 души и нанесе щети на голяма част от културното и историческото наследство в целия регион, китайското население много бързо успя да се съвземе от шока. Инвестирани бяха милиарди долари за повторното изграждене на жилищни блокове и кооперации, за храмове, имащи древна история и представителни постройки.

Днес провинцията отново се радва на интереса на туристите, които вече идват не само за да видят с очите си огромното й архитектурно богатство, но и да разберат дали държавата е съумяла да възстанови културното си наследство. Особен интерес предизвиква храмът в планина Цинчън, който беше напълно разрушен по време на ужасяващия природен катаклизъм, както и намиращите се недалеч напоителни системи Дуцзян, които по своята същност са най-голямата напоителна система, създавана някога.

Заради значимостта си тези два обекта са включени през 2000 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото название "Планината Цинчън и Дуцзянянската иригационна система" (Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System).

Планината Цичън предизвиква интерес у гостите на Китай най-вече с красивите си даоистки храмове. Вече над две хилядолетия тук идват поклонници на даоизма от цял свят. Даоизмът се разпространява в Китай още от 6 в. пр. н. е. и продължава да оказва силно влияние върху китайската култура и днес.

Тази система от китайски философски и религиозни концепции набляга на коректност, правилност и етика в поведението на хората и проповядва хармония във всичко. Има последователи навсякъде по земното кълбо, които са тясно обвързани с тази философия. Затова никак не е странно, че планина Цинчън е сред основните туристически обекти в Китай.

Дуцзянянската иригационна система

Цинчън е разположена на югозапад от иригационната система Дудзян и се е превърнала в поклоннически център от началото на династия Източна Хан. В полите й са сгушени множество даоистки храмове, които за съжаление, са силно пострадали от земетресението.

Днес се полага много усилия това културно богатство да бъде възстановено. Много архитекти продължават и днес да се трудят над даоистките светилища с цел отново да възвърнат автентичния им вид. Особено силно засегнат се оказва храмът Аруан, който в продължение на векове е бил сред най-посещаваните в планината.

Аруан има завидна история, започнала преди около 2000 години. Построен е в чест на управителя на Съчуан - Ли Бинг и неговия син и в превод името му означава "Храма на двамата царе". Те са изиграли огромна роля в изграждането на напоителната система Дудзян, която е най-големия инженерен проект в тогавашния континент Евразия. Създаването на Дудзян става под ръководството на Ли Бинг през 256 г. пр. н. е. Благодарение на тази система честите наводнения на реката са спрени и се създават благоприятни условия за развиване на селското стопанство.

Земетресението през 2008 г. силно уврежда не само храмовете в планина Цинчън, но и древната напоителна система, която все още е била в експлоатация. За да може бързо да се възстановят претърпените щети в Съчуан се изгражда нова ж.п. линия за скоростни влакове.

За възстановяването на културното наследство са впрегнати работници и майстори от всички краища на Китай. Благодарение на техния неуморен труд, както и заради огромната финансова помощ, отпусната от китайското правителство, днес планина Цинчън и Дуцзянянската напоителна система отново посрещат огромен брой туристи.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати