Глейсиър Бей

10.11.2013
Глейсиър Бей

Като една от най-желаните туристически дестинации, САЩ продължава да се радва на огромен интерес най-вече заради величествените пейзажи, които се разкриват на нейната територия. Безспорно природата на страната е една от най-големите й атракции, поради което тя се рекламира постоянно.

Едни от най-търсените природни забележителности са тези, намиращи се в Аляска. Тук чужденците се натъкват на множество високопланински региони, вековни гори с великански дървета, диви планински потоци и огромни глетчери. Всеки решил да посети тази част на САЩ няма как да не подмине Глейсиър Бей (Glacier Bay), известен и като Ледниковия залив.

Откриването на Глейсиър Бей става съвсем случайно. По време на предприетите пътешествия в района на Аляска през 18 в. британският мореплавател Джордж Ванкувър, който се озовава из тези територии през 1794 г., не го забелязва.

По това време той изобщо не е съществувал. След около 85 години на същото място пристига американският естествоизпитател Джон Мюр, който се натъква на величествена гледка. Огромен залив се е образувал след като ледът се е отдръпнал с почти 80 км. навътре в континента. Гледката била зашеметяваща.

Днес Глейсиър Бей е част от Национален парк Глейсиър Бей. Издълбаните от леда фиорди вече навлизат не на 80 км., а на 100 км. навътре в сушата, образувайки незабравими пейзажи. Най-високият връх тук е Феъруедър, който достига 4670 м.

През 1879 г. Джон Мюр успява да го изкачи и го описва по следния начин: "Величествена гледка, в която хиляди ярки цветове постепенно избледняха до бледожълто и бяло". Когато ледниците се разцепват с грохот и се свличат надолу подобна гледка може да бъде наблюдавана и днес.

Когато пък се раждат нови айсберги Мюр описва как те "се надигат и се спускат отново и отново, преди да се успокоят и да отплават като сини кристални острови, най- после свободни, след като в продължение на векове са били здраво приковани като част от бавнопълзящ ледник".

Глейсиър Бей е особено полезен за провеждане на наблюдения от учени и изследователи. Чрез систематизиране на познанията за него може да се извлече информация в каква последователност се завръща живата природа.

След като по новооткрилите се скали се появят вкоравени синьо-зелени водорасли, към тях се присъединяват мъхове и лишеи. Постепенно се образува почвен слой, върху който изникват нискорастящи елши и върби. Появяват се черни канадски тополи, смърч и канадска ела.

През летните месеци най-честите обитатели на събудилата се за нов живот природа са тревопасните животни и хищниците. Появяват се множество тюлени и достигащи 14 м. гърбати китове, които се превръщат в една от основните атракции за туристите.

Особено красив и впечатляващ е ледникът Марджъри, който се откроява на блестящия синьо-бял пейзаж. Той бавно отстъпва към залива Тар в Глейсиър Бей, тъй като през лятото количеството разтопен сняг е повече от падналото през зимата.

Можете да посетите Аляска и невероятния Глейсиър Бей по всяко време на годината, защото те са еднакво красива през всички сезони. Повечето туристи обаче се ориентират към пролетните и есенните месеци.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати