Град на маите Копан

23.11.2013
Град Копан

Някога империята на маите е заемала териториите на полуостров Юкатан в Мексико, на Гватемала, Салвадор и Хондурас. Много археолози са посветили живота си за разкриването на тайните на тази древна цивилизация.

Днес вече много загадки са открити, докато други тепърва предстоят да бъдат открити. В най-западните части на Хондурас, в близост до границата с Гватемала, се намират останките от един маянски град, който в продължение на 4 века е бил един от главните церемониални центрове.

Създаден е през 5 в. и продължава да съществува до 9 в., когато поради неясни причини е изоставен. Това е град Копан, известен и като Царският град сред джунглата. Заради значимостта си той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Maya Site of Copán.

На територията на този археологически обект са открити части от дворци, цитадели, пирамидални постройки, както и множество гробници и жертвеници.

Както и сред руините на почти всички градове, останали от маите, са открити и няколко игрища за игра на топка. Тази игра се практикувала от хилядолетия, а самите игрища се считали за свещено място.

Играта се приемала като метафора за сътворението на света и хората и в случая се възприемала като вечната борба между доброто и злото. Самото игрище се смятало за портал към отвъдното. Играта привличала хиляди хора към Копан, който междувременно се превърнал в един от церемониалните центрове на маянската цивилизация.

От своя дворец царят на Копан е наблюдавал провежданите игри. Бил е заобиколен от слуги, които му поднасяли храни от всички краища на империята. Наоколо се издигали величествени храмове и пирамиди, които били олицетворение на неговата мощ.

За изграждането на град Копан средства не са се пестили и в продължение на 400 години той е тънал в богатства. Пълното родословие на 16-те царе на града е намерено записано на паметник, известен като Олтар Кю. Той е направен по нареждане на последния владетел на града, Яш Пасах, което в превод означава Първа зора.

Град на маите Копан

Паметникът е много добре запазен и на него се виждат релефните изображения на последния владетел на Копан, който символично получава скиптър от основателя на Династията, Кинич Яш Кук Мо (Сияйния Кетцал Ара).

Едни от първите свидетелства за началото на династията, която е управлявала Копан, е гробницата на жена, за която се предполага, че е вдовицата на основателя на династията, Кинич Яш Ку Мо.

Истински възторг предизвикват нефритените украшения, които са открити до нея. Лицето и тялото на жената са оцветени с ярко червено багрило, вероятно свързано с някой от погребалните ритуали на маите.

В гробницата археолозите са намерили и изрисуван съд на три крака с нещо наподобяващо капак. По богатата му декорация може да се съди, че най-вероятно той символизира величието на някой от маянските дворци. Друго интересно откритие е каменния надпис в камерата за приношения, на който явно се разказва за историята на династията.

Тъй като маянската писменост не е разгадана напълно все още не е ясно за какво точно става дума. Учените са на едно мнение обаче, че йероглифите, които са нарисувани на колоната показват датата 30 ноември 437 г. и посочват името на Кинич Яш Кук мо и на сина му.

За всеки любител на древните светове и цивилизации посещението на град на маите Копан би отговорило на много от задаваните от историците въпроси. А изживяването от това да попаднеш на място, на което преди над едно хилядолетие се е издигал величествен град, е наистина неописуемо.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати