Бялата пустиня (The white desert)

22.05.2010
Бялата пустиня (The white desert)

Една от туристическите забележителности в Западен Египет е т.нар. Бяла пустиня /White Desert/. Местните бедуини наричат този район още „Уади Газар” или Долината на морковите, заради причудливия вид на скалните образувания, които са уникални и характерни за мястото. Местните откриват в сюрреалистичните варовикови форми на скалите скулптури на камили, митологични създания и птици, както и фараони.

Тези уникални каменни феномени са се получили в резултат на продължителни и силни ерозионни процеси.

Най-общо Бялата пустиня е наречена така заради наносите от варовик и подобни минерали, образувани от пясъчните бури. През нощта тези снежнобели пясъчни хълмове спокойно могат да се объркат с гледка от полярната област.

Бялата пустиня (The white desert)

Пустинята се намира на 45 км на север от градчето Фарафра (Farafra) или Ал-Фарафра, което е най-малкият оазис в Египет. Намира се в западната част на страната, в Либийската пустиня. Населението е съсредоточено в единствено село от около 4-5 хил. души.

Не бива да пропускате, докато се намирате в района на пустинята, да посетите и местните извори. Тези естествени минерални извори са отделени от малки хълмчета, образували се в резултат на срещата на навяващите пясъци с растителността около водата.

Много от организираните пътувания тук включват нощувка в пустинята. Обикновено туристически групи тръгват както то Фарафра, така и от Бахария(Bahariyya), но първият маршрут е за предпочитане, защото съкращава пътя с около 100 км. (Бахария се намира на около 150 км. от района). Най-подходящото време за посещение на Бялата Пустиня е през октомври-март.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати