Оаксака Мексико

08.04.2010

Едно от местата в Мексико, където най-добре може да усетите типичната местна култура и нрави е провинция Оаксака (Oaxaca). Разположена на южното тихоокеанското крайбрежие, между районите на Хамилтепек, Почутла и Хичутан, този живописен регион е смесица от слънчеви плажове и традиционни мексикански селища. Средната надморска височина тук е 1500 м.

Плажовете тук са особено атрактивни за туристи от цял свят, защото водата е кристално синя, а пясъците бели и фини. Някой от бреговете тук са Зиполите, който е нудистки плаж, Зикатела – перфектен за сърф, както и заливите на Пуерто Ескондидо (Puerto Eskondido) и Пуерто Анхел (Puerto Angel).

Оаксака и областта Чиапас за с най-многобройно индианско население в сравнение с която и да било област на Мексико. Тук индианските вярвания, традиции и маниери битуват от векове насам, което е още една причина Оаксака да е магнетична дестинация за любителите на чуждите култури.

Тази зона е петата по големина провинция в Мексико, като населението и наброява около 3 милиона и половина жители. Централната долина на Оаксака е един от най-плодородните райони на Северна и Южна Америка поради което той бързо е заселен.

Монте Албан

Първите племена, които са се разположили по тези земи са сапотеките, които през 13 в. биват завладяни от народа на микстеките. Тези два народа за кратко време са започнали да култивират различни култури като царевица, боб, какао, домати, чушки чили, тиква, авокадо и ананаси, както и да отглеждат животни.

Основният отрасъл в провинцията, която има над 250 км плажни ивици, е туризма. Самият град Оаксака е издържан в колониален стил, когато става въпрос за архитектурата му. Многобройните площади, тесните улички и дворове предлагат много интересни места за огледи като храма Санто Доминго, Правителствения дворец, местния театър, както и няколко музея.

Високо в планината е разположен древният религиозен комплекс Монте Албан (Monte Alban). Това е един нетипичен за културата на маите дворец в източната част на Мексико. Центърът се състои отуникални сгради, площади и пространства за ритуални церемонии.

Оаксака е и място, където целогодишно с епровеждат различни музикални фестивали. Ако посетите града в началото на ноември може да станете част от феста Муертос, което е тукашната Задушница.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати