Йогякарта - Свещени Места

13.02.2011
Yogyakarta

Йогякарта (Yogyakarta) е област в Индонезия, която има богата културна и религиозна история. Освен, че тук могат да се видят уникални религиозни паметници и забележителности, районът открива и възможност за посещение на красиви и разнородни плажове. Местоположенито на този исторически обект е в Централан Ява, около зелените плантации с ориз в ниските части на вилкана Мерапи. Градът е столица на т.нар провинция Йогякарта Специален район, и е една от основните туристически дестинации на Индонезия.

Името на селището е смесица от наименованията на три от районите около него. В наши дни Йогякарта е голям и оживен град с население от около 500 000 души. Градът е местното културно и образователно средище, като разполага и с отлични условия за хилядите туристи, които идват тук, за да посетят старинните религиозни паметници, наричани канди.

Интересен туристически обект тук е храмът Гебанг, който се намира на североизток от селището. През 1936 г. тук е открита статуя на божеството Ганеша и оттогава светилището се счита за национална ценност. Построено е около 8 в. заедно с близкия храм Боробудур (Borobudur) и голяма част от основите му, основното тяло и покрива са почти непокътнати. Размерите му са около 5, 30 кв.м площ и към 8 м. височина.

Макар и със семпла фасада, храмът е внушителен и впечатляващ. Освен този храм тук са построени още Мендут, където ежегодишно се стичат хиляди поклоници идват за специална тържествена церемония, както и храмът Прамабан, чиито главни светилища са в чест на Шива, Брахма и Вишну.

Индонезия

Най-важната постройка в Йогякарта може би е дворецът Ngayogyakarta Hadiningrat или т.нар. султански дворец Кратон. Сградата му се отличава с по-голяма елегантност от всички в околността.

Плажната ивица тук е също доста атрактивна за туристите, защото предлага разнородни природни гледки. На една от тях може да се видят красиви коралови рифове, а на друга – как подземна река се влива в морските води.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати