Скалните изображения в Танум

20.01.2011
Скалните изображения в Танум

Изумителните скални изображения в Танум (Tanum Rock Carvings) представляват уникални по рода си художествени постижения не само заради богатата и разнообразна колекция от петроглифи, но и заради древното и хронологически издържано единство на изображенията. Тези уникални каменни миниатюри се намират на западния бряг на Швеция, в района на Северен Бохуслан (Bohuslän), който е разположен на около два часа път от Готенбург.

До местността на Танум може да се стигне най-лесно по пътя за Готенбург. Тук на близо 25 км разстояние могат да се видят тези скални рисунки, които датират от бронзовия период на каменната ера. Миниатюрите са изрисувани върху т.нар. Плоска скала, която е част от някогашен фиорд, който в наши дни се намира на около 25 м над морското равнище.

Близо 350-те отделни и разнообразни петроглифи в Танум са разпределени най-общо на четири групи, разпръснати на 25-те километра площ. Все още това е район, в който продължават да се откриват нови и нови древни творби. Досега археолозите тук са открили рисунки, които олицетворяват общо 13 вида фигури и мотиви. Повечето рисунки са самостоятелни, като пресъздават фигурите на хора и животни, оръжия, съдове и други предмети, както и кораби, шейни и дървета. Всички те претворяват живота и вярванията на хората, населявали европейския континент през бронзовата каменна епоха, а за древните времена, в които са били изрисувани, наистина смайват с качеството си на изработка и все пак значителният си брой.

Групата петроглифи от Фосум се отличава сред останалите рисунки с това, че в нея са обединени 130 една до друга разположени фигури, които никъде не се застъпват. Тя претворява ловни сцени и моменти от ежедневието на древните ни предци с техните обичаи и вярвания. Изобразени са кораби с пътници, земеделци, които обработват почвата, както и животински портрети.

Скалните изображения в Танум са част от световното културно наследство на Юнеско, но днес заплахата за тяхната цялост е доста голяма. Под въздействието на замърсения въздух, затопления климат и морската сол скалите започват да се пропукват. Тук се предвижда изграждането на нов пътен участък, което съще е потенциална опасност за цялостта на скалните рисунки.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати