Исакиевската катедрала - Исаевски събор

24.05.2010

Санкт Петербург е световноизвестен с невероятните си храмови комплекси. Голяма част от тях се намират на централната улица на града Невски Проспект. Два удивителни храма са разположени малко по-встрани. Единият от тях е църквата „Възкресение Христово”, по-известна като „Спас на Крови”, а другият невероятен храм е Исакиевската катедрала (Saint Isaac 's Cathedral) или известна още като Исаевски Събор.

Огромният позлатен купол на Исакиевската катедрала доминира над целия Санкт Петербург и може да се види от всички краища на бившата руска столица. Днес посетителите имат възможност да изкачат многото стъпала (300 на брой) до основата на купола, откъдето има специално място за наблюдение, предлагащо невероятни гледки към Санкт Петербург.

Исакиевската катедрала - Исаевски събор

След създаването си Исакиевската катедрала е била главният храм на града и въобще най-голямата катедрала в цяла Русия. Основите на храма са положени през 1818 година като планът е Исакиевската катедрала да се превърне в една от най-впечатляващите забележителности на тогавашната руска столица Санкт Петербург.

Проектът на катедралата е дело на френския архитект Огюст Монтферанд (Auguste Montferrand), като официално Исакиевският събор е завършен през 1858 година. Оттогава до ден днешен блестящият купол на храма все още е един от символите на руския град.

Въпреки, че Исакиевската катедрала не е толкова грандиозна по размери, колкото Църквата на Спасителя Христос в Москва, тя притежава едни от най-ценните религиозни богатства в страната, както и неповторим интериор. Твърди се, че френският архитект Огюст е оставил сърцето и душата си по време на 40-годишното строителство на Исакиевската катедрала. След смъртта си той е пожелал да бъде погребан в храма. За нещастие Руската православна църква се противопоставя на последното желание на създателя на Исакиевския събор, защото той бил католик.

Макар и днес Монферанд да не почива в криптата на Исакиевската катедрала той завещава на света един от най-впечатляващите и най-големите храмове. Исакиевската катедрала, със своята внушителна височина от 101, 5 метра днес се счита за четвъртият най-голям куполен храм в света. Преди нея се нареждат само базиликата Свети Петър в Рим, „Свети Павел” в Лондон и Санта Мария дел Фиоре във Флоренция.

В огромните мащаби на Исакиевския събор могат да се поберат до 14 хиляди богомолци. На площада пред самия храм се намира една невероятна скулптура на император Николай Първи, която се крепи само на 2 опорни точки. Фигурата на руския владетел отново е дело на архитекта Монфернд.

Фасадата на Исакиевската катедрала впечатлява със своята украса от множество скулптури и масивни гранитни колони, които са изработени от отделни парчета червен гранит. В интериорно отношение храмът впечатлява с детайлната си изработка на красивите икони, невероятно подробни мозайки, картини и колони, направени от малахит и блестящи в лазурно син цвят.

Във вътрешността на главния олтар на храма може да се види огромен и яркооцветен прозорец със стъклопис, изобразяваща „Възкресението Христово” (Resurrected Christ). През 1930 година Исакиевската катедрала е затворена като религиозен храм, като днес тя функционира като музей. Все пак в Исакиевския събор все още се провеждат главни църковни събития.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати