Църквата Свети Йоан Богослов в Карнобат

01.12.2010
Църквата Свети Йоан Богослов в Карнобат

Църковният храм Свети Йоан Богослов е български православен храм, който спада към Сливенска епархия. Свети Йоан Богослов духовният център на Карнобат и най-голямата религиозна забележителност на града, който се намира в югоизточна България, близо до Бургас. Храмът впечатлява с много оригинални архитектурни елементи и най-вече с дърворезбения си иконостас, който е един от шедьоврите на майсторите от Дебърската школа.

Основите на църковния храм Свети Йоан Богослов са положени веднага след Освобождението на България. Окончателно строежът е приключен през 1880 година, а официалното му освещаване е извършено на 8 май 1881 година. Целият храм е дело на небезизвестният тревненския майстор уста Генчо Кънев, който успява да създаде уникален архитектурен паметник.

В началото на 20 век, през 1907 година е ремонтиран куполът на Свети Йоан Богослов и фасадата на сградата е освежена. Две години по-късно, през 1909 година започват реставрационните дейсности във вътрешността - измазване, боядисване и изографисване.

Няма как да не направи впечатление, че по стените на Свети Йоан Богослов липсват стенописи. Те са заличени с боя, но не се знае кога е станало това. Още една основна реставрация Свети Йоан Богослов претърпява през 1925 година, а 11 години по-късно е и електрифициран.

Гордостта на Свети Йоан Богослов като паметник на културата с национално значение е неговият иконостас, който е типичен образец на работата на Дебърската школа. Иконостасът е сътворен от фамилията Филиповци от Дебърската школа. Неговата изработка коства на майсторите две години - между 1906 и 1908 година.

Иконостасът на Свети Йоан Богослов има четири декоративни пояса. Най- горната част на иконостаса е триделна. В най-долния пояс могат да се видят дванадесет елипсовидни медальона с различни сюжети, всичките украсени с резбовани рамки.

Зашеметяващо красивата резба предлага украса от ружи, цветове от рози, лозови листа, гроздове. Централната част на главния иконостас в Свети Йоан Богослов също е щедро дърворезбована, а над нея е поставено иконостасното разпятие.

Когато храмът се е строил парите на жителите на Карнобат явно не са били достатъчно, за да се направят цялостни стенописи. През 2004 година една малка компенсация на това идва, когато. е реставриран стенописът в купола, изобразяващ Бог Саваот. Под него са изрисувани част от Апостолите. В светия олтар има още два стенописа, но те не се виждат.

Иконите в църквата Свети Йоан Богослов са дело на няколко иконописци от началото на 20 век. Единият от майсторите остава анонимен, но работата му е бележита с това, че не използва темперна техника, а рисува с маслени бои. Сред красивите икони в храма могат да се видят тази на Свети Свети Кирил и Методий, Свети Йоан Рилски и още доста други.

Интересни и ценни са иконите с вградени частици от свети мощи. В на Свети Йоан Богослов

има няколко такива, а сред тях са тази на Св. Велиокомъченик Трифон, Св. Ахилий и св. Великомъченик Пантелеймон. Последната е руско творение и датира от началото на 19 век.

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати