Параклис на Светия Кръст

29.09.2012
Параклис на Светия Кръст

Параклисът на Светия кръст (Chapel of the Holy Cross) се намира в Седона, Аризона (Sedona, Arizona). Това е уникално творение на архитектурното изкуство, което нарежда параклиса на Светия кръст сред най-странните и интересни сгради в цял свят.

Невероятната идея да се построи параклис с формата на гигантски кръст в скалите край Седона принадлежи на студентката по скулптура Маргарита Брушуиг Щауде (Marguerite Bruswig Staude). През 1932 година тя била на екскурзия в Ню Йорк (New York), където видяла току-що построената Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building) и останала възхитена от гледката, както и от факта, че ако се погледне от определен ъгъл, върху сградата се вижда кръст.

Това вдъхновило Маргарита Щауде да направи църква, която да се основава върху този дизайн. За да осъществи идеята си, Маргарита Щауде започнала да обикаля Европа, за да намери идеалното място, където да издигне паметник на вяра и на духовната сила. Когато се върнала в САЩ, тя се оказала в Седона и разбрала, че няма да намери по-прекрасно място, където да превърне в реалност мечтата си.

Тя искала да създаде параклис, който да е толкова свързан с Бог, че да спира дъха на всеки човек. Параклисът на Светия кръст бил окончателно завършен едва през 1956 година. Архитекти на впечатляващата постройка са Ричард Хайн (Richard Hein) и Огъст Строуц (August Strotz).

Параклис на Светия Кръст в Седона

Сградата е издигната на територията на националната гора Коконино (Coconino National Forest). Параклисът е построен за осемнадесет месеца за общата сума от триста хиляди долара. Маргарита Щауде смятала, че въпреки че самата тя е католичка, този параклис трябва да бъде отворен за всички, които имат вяра в сърцето си.

Параклисът е построен на двеста и петдесет стъпки височина, издигащ се на хиляда стъпки червена скала и самата постройка е смятана от много хора за истинско чудо. Долната част на параклиса изглежда така, сякаш е врязана в скалата. Параклисът на Светия кръст е създаден въз основата на модерна архитектура, която фокусира вниманието върху огромния прозорец и кръста зад олтара.

Кръстът е огромен и е символ на вярата и духовността. Параклисът буквално израства от скалата. Поразява не само самия интересен вид на сградата, но и това, че е била постигната целта на Маргарита Щауде – сградата да бъде издигната сред самите скали. От това място се разкрива впечатляваща гледка към град Седона. Параклисът на Светия кръст принадлежи на римско-католическата епархия Финикс (The Diocese of Phoenix).

Самата постройка се стреми да направи страхотно впечатление на енориашите с креативния си дизайн и по този начин да им помогне да изминат духовния път, който им е предначертан.

Това място е любимо за туристите от цял свят, които посещават Седона. През 2007 година жителите на Аризона гласуват за това параклисът на Светия кръст да бъде признат за едно от седемте чудеса на Аризона, сътворени от човешка ръка. Параклисът на Светия кръст не работи в Деня на благодарността, на Коледа и на Великден.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати