Джамията Джама Масджид

13.09.2012

Джамията Джама Масджид (Jama Masjid) е една от най-притегателните религиозни постройки в целия свят. Тя се намира в Делхи (Delhi) и привлича огромно количество туристи и поклонници, които се прекланят пред хармонията на архитектурата и духовността, обединени в красивата сграда. Величествените минарета на джамията Джама Масджид, огромният й вход и масивните куполи едновременно предизвикват възхищение, благоговение и дори необясним страх пред величието й.

Туристи споделят, че това усещане възниква още при главните порти на джамията, където учтиво ги подканват да свалят обувки и да се увият в дълги наметала. След входа следва дълго пространство, което трябва да бъде извървяно, и главният вход, до който се стига, само ако човек е бос.

Джамията Джама Масджид в Делхи

Джамията Джама Масджид е построена по времето на прочутия шах Джанан (Shahjahan), който е построил Тадж Махал (Tаj Mаhal) и който е останал в историята с това съвършено мраморно архитектурно творение, плод на трагичната му любов.

Но е достатъчно човек веднъж да погледне джамията Джама Масджид, за да разбере, че и без трагична легенда тя може да предизвика същото възхищение у всеки. А когато се качат върху едно от минаретата на джамията, туристите виждат цялата красота на пейзажа от четиридесет метра височина. Към върха на минарето води много тясна и стръмна стълба, която се намира вътре в самото минаре. Двама души могат много трудно да се разминат на нея. Дневната светлина се процежда през тесните процепи в дебелите каменни стени, което спира някои от туристите да се изкачат до върха на минарето.

Джамията е строена в продължение на повече от шест години и според исторически свидетелства в построяването й са участвали над пет хиляди човека. За вярващите джамията е много важна, тъй като в нея се намират уникални реликви, една от които е отпечатък от крака на пророка Мохамед, който той е оставил върху камък. Освен това в джамията се намира и глава от Корана, която е написана под диктовката на пророка Мохамед, както и някои негови лични вещи.

Джамията, и по-точно вътрешният й двор, може да побере двадесет и пет хиляди човека. Тя е известна още като Петъчната джамия. Величествената сграда е била започната през 1650 година и тя е била обявена за главната джамия на Великите Моголи (Moghuls). Строителството й излязло един милион рупии (rupees). Джамията има четири ъглови кули и две минарета, всяко от което е по четиридесет метра.

Сградата е построена от бял мрамор и червен варовик, които са позиционирани като вертикални ленти. Най-високата точка на джамията се извисява на височина от над шестдесет и един метра. Дворът за молитви се простира на четиристотин квадратни метра площ. В центъра на вътрешния двор на джамията има специален басейн за измиване на ръце, шлицещ и ходилата. Наименованието на джамията означава „джамия, която командва представата за света”. Джамията Джама Масджид се смята за място, заредено с много силна енергия. Всеки, който е бил там, го е усетил.

Красивите куполи на джамията Джама Масджид, която е главната джамия в Индия, са изработени от съвършен по качество бял мрамор. Джамията впечатлява със завършеността и в същото време странността на архитектурата си. Ако се погледне откъм тесните улички на стария град, нощем изглежда, сякаш куполите на джамията висят във въздуха.

Заради този факт джамията е известна и като едно от архитектурните чудеса. Източната порта, която остава отворена в петък, навремето е била използвана лично от Шахджанан. Залата за молитви е истинско произведение на изкуството, със своите единадесет арки и три великолепни купола, изпъстрени с богати орнаменти с бели и черни мраморни ивици.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати