Църквата Сен Шапел де Пари

28.01.2013
Сен Шапел де Пари

Църквата Сен Шапел де Пари (Sainte-Chapelle de Paris) е красива готическа църква, която е построена в средата на тринадесети век. Тя се намира в Париж (Paris).

Църквата е построена по заповед на френския крал Луи Девети (Louis IX). В нея той искал да изложи ценните християнски реликви, които успял да купи от императора на Латинската (Latin ) империя – Балдуин Втори (Baldwin). Балдуин съхранявал реликвите в Константинопол (Constantinople).

Историята на църквата започва, когато френският крал става собственик на невероятно ценни реликви. През 1237 година Балдуин продава на краля на Франция венеца от тръни, по който има кръв от Исус Христос (Jesus Christ) за баснословната сума от 135 000 ливри (livres). Сделката била сключена след доста продължителни преговори, след което венецът бил откаран в Париж.

Като бонус френският владетел получил пироните, с които Исус бил прикован за кръста, както и частички от самия кръст, а също така и копие на войник, който участвал в екзекуцията. Тези реликви трябвало да бъдат изложени на подобаващо място. Затова кралят заповядал да се срине до основи старият кралски параклис и да се изгради на негово място църквата Сен Шапелд е Пари, където да се съхранява венецът от тръни.

Вътрешността на Сен Шапел

Тя била построена за рекордно кратък срок – само за тридесет и три месеца. Църквата струвала на кралската хазна 40 000 ливри – над три пъти по-малко, отколкото струвал венецът от тръни. По онова време средно голям замък се издигал за около хиляда ливри. Сто хиляди ливри дал френският крал за сандък от масивно сребро, в което били сложени реликвите.

Църквата била осветена през 1248 година. Тя се превърнала в архитектурен център на целия кралски дворец. Формата й била специално замислена от архитектите във формата на ковчеже за съхранение на религиозни реликви.

Църквата прилича на произведение на бижутерното изкуство, но в огромен мащаб. Височината на сградата е 42 метра и дължина 36 метра. Както и много храмове от онова време, Сен Шапел де Пари имала за цел да символизира стремежа към Бог.

Църквата Сен Шапле де Пари

Горната част на църквата прилича на кули, които са част от небесния град. За разлика от други готически църкви, Сен Шапел няма масивни носещи конструкции, а вместо това има изящни вертикални конструкции между прозорците. Това е постигнато благодарение на революционно за времето си решение – използване на метални връзки, които да удържат каменните блокове.

Долното ниво на църквата е служело за хората от кралския двор, които са били обслужващ персонал или са заемали нисши чинове. Горното ниво на църквата е било за кралското семейство и висшето общество. За да издържи тежестта на горното ниво, помещението е разделено на три с помощта на изящни колони.

Скулптурите покрай стените изобразяват апостоли, които са представени метафорично като стълбове на църквата. Шест от статуите са оригинали, останалите са реплики, които са заменили силно повредените оригинали. На стените на църквата има изображения на дванадесетте апостола, нарисувани върху емайл. Витражите на прозорците изобразяват 1134 библейски и религиозни сюжети.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати