Австралия

Информация

  • Население22841944
  • СтолицаКанбера
  • Валутаавстралийски долар (
  • Телефонен код+61
  • Езиканглийски

Местоположение

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент — Австралия. Простираща се на площ от 7617930 кв.км., Австралия е най-малкият континент. Разположена изцяло в Южното полукълбо, Австралия се пресича от Южната тропична окръжност. Страната включва о-в Тасмания и множество прилежащи малки острови - Флиндерс, Кинг, Кенгуру и др. Към Австралия спадат и островите в Индийския океан - Ашмор и Картие (Ashmore and Cartier Islands), Кокосови (Килинг) и Рождество (Кристмас), в Тихия океан - Норфолк и др. Отровите Хърд и Макдоналд (Heard and McDonald Islands) се намират в Южния океан, приблизително на 1700 км от Антарктика и на 4100 км югоизточно от Пърт. Съхраняват едни от най-девствените екосистеми в света и са под егидата на ЮНЕСКО. Част от Австралия е и остров Макуари (Macquarie Island), 34 км дълъг и 5 км широк. Този кеански остров в Южния океан е дом на голяма популация пингвини. Релефът на Австралия е преобладаващо пустинен - 47% от континента е пустиня. В по-голямата част от станалите територии обаче кипи живот и то какъв. Наред с австралийската култура, традиции и история на континента, с която може да се запознаете, непременно трябва да опитате модерните и екзотични възможности. Ако имате смелост, може да похапнете вкусно приготвено месо от кенгуру, крокодил или ему, което стои на герба на Австралия. Опитайте местната бира или квалитетните вина, които се произвеждат на континента.

Градове в Австралия

Канбера (358 222 жители) е уникален град, специално изграден за столица на страната, с красиво изкуствено езеро. Има изобилие от паркове, градини, внушителна архитектура и отлични заведения. Сидни (Sydney) (4 575 532 жители) е разположен в щат Нови Южен Уелс. Това е най-големият и най-стар град в Австралия, като годината на основаването му е далечната 1778 г. Крайбрежието на Сидни - Сиркюлър Кей, е доста оживена пристанищна зона, като перманентно е заета от различни плавателни съдове – круизи, фериботи, товарни кораби, морски таксита и туристически корабчета. Град Мелбърн (Melbourne) се намира в най-южната точка на континенталната част на Австралийския континент. Мелбърн е главен и най-голям град на австралийския щат Виктория. Веднага след столицата Сидни, Мелбърн е най-голямото населено място в страната. Аделейд (Adelaide) е столица на областта Южна Австралия в Австралия. Градът е с население от 1.2 милиона души. Аделейд е крайбрежен град, разположен на източните брегове на залива Сейнт Винсънт (St Vincent).Пърт е столицата на австралийския щат Западна Австралия. Пърт е четвъртият по население град в страната.

Замъци в Австралия

Средновековните замъци и дворци не липсват в Австралия макар и това да не е тяхната родина. Някои от замъците са били построени от носталгично настроени шотландци и англичани, затъжили се за дома. Някои от най-атрактивните и красиви дворци, които може да видите в Австралия са замъкът Камелот (Camelot Castle), Слънчевият замък (Sunshine Castle), Торнгруув(Thorngrove Manor) и още мн. др. Една част от тези изящни постройки са частна собственост, други са превърнати в луксозни хотели или винарски изби. Една от великолепните дворцови постройки в Австралия е Кралската изложбена сграда (Royal Exhibition Building and Carlton Gardens) и обкръжаващите я градини Карлтън в Мелбърн. Предназначени за големите международни изложения в Мелбърн през 1880-1888 г днес този паметника е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности в Австралия

Австралия е популярна туристическа дестинация, защото тук има от всичко за всеки - кипящ живот в градовете и курортите и недокосната природа в различните краища на континента. Една от популярните туристически зони на Австрия е близо до Мелбърн, на самия бря, където се е образувал скалния феномен Дванадесетте апостола (Twelve Apostles). Това са група скални образувания, а ако имате желание може да ги разгледате с въздушна обиколка с хеликоптер, която се организира от туристическия център Виктория. Един от символите на Австралия е сградата на Операта в Сидни(Sydney Opera House). Футуристичната сграда на операта е открита на 20.10.1973 г., която веднага става емблематична за Сидни, а днес е част от наследството на ЮНЕСКО. Екстравагантната постройка е само една малка част от красотата и разнообразието на това най-голямо австралийско пристанище. Под мостта са разположени исторически скали на Сидни. Кралската ботаническа градина е една от най-големите забележителности на днешния Сидни. Друга доста приятна дестинация в Австралия е Мелбърн. Тук ще откриете прекрасна плажна ивица, бурен културен и нощен живот, както и някои от най-добрите сладкарници на континента. Навярно най-известният курорт на Австралия си остава Байрън Бей (Byron Bay). От десетилетия на сам той е сред най-посещаваните и обикнати курорти на територията на целия австралийски континент. Тук ще откриете тропическа плажна ивица, а карането на сърф тук е традиция, превърната дори в религия. Множество художници, музиканти и писатели от цял свят идват тук ежегодно, защото Байрън Бей е арена на различни фестивали на литературата, музиката, както и такива свързани с изобразителното изкуство. Ако дойдете тук по Великден ще можете да посетите алтернативния музикален фест „East Coast Blues & Roots Music Festival”.

Езера в Австралия

В пустинните райони на Австралия могат да се видят по-големите езера на континента - солените езера Еър, Торънс, Герднър и др. Има и доста красиви ледникови езера, като Синьото езеро, Бейрин (Lake Barrine) и др. Районът на езерaта Виландра (Willandra Lakes Region) е уникален от гледна точка на историята и флората и фауната. Тук са открити останките от фосили, пясъчни образувания, които датират от Плейстоцена. Налице са археологически доказателства за човешко присъствие от преди 45-60 000 години. Районът е под егидата на ЮНЕСКО.

Паркове в Австралия

Австралийската флора и фауна е уникална и безценна и е резултат от милионите години изолация на континента от останалия свят. Кенгуруто е национален символ на Австралия. Големият бариерен риф (Great Barrier Reef) по североизточния бряг на Австралия е една от природните ценности на планетата ни. Той съдържа най-голямата в света колекция от коралови рифове с 400 вида корали, 1500 вида риби и 4000 вида мекотели, който са застрашени заради замърсяването и глобалното затопляне. Удивителна природа са съхранили групата острови Лорд Хоуи (Lord Howe Island Group), които са дом на редица ендемични видове, особено птици. Тези 2 природни забележителности са част от наследството на ЮНЕСКО. Едни от най-известните природни резервати и паркове на Яра са Кралските ботанически градини (Royal Botanic Gardens), Паркът Яра Бенд (Yarra Bend Park) , Паркът Уестърфолс (Westerfolds Park) Национален парк Яра (Yarra Ranges National Park) и други. Улуру или Айерс Рок (Uluru/Ayers Rock) е огромна пясъчникова скала, извисяваща се сред равни пустинни поля в северната част на централна Австралия. Този гигантски хълм заема и важно място във вярванията на местните аборигени. Природният паметник е в рамките на Национален парк Улуру-Ката Тюта (Uluru-Kata Tjuta), който се намира на 450 км от Алис Спрингс - най-близкият град в района. Национален парк Какаду (Kakadu National Park) е част от наследството на ЮНЕСКО и e уникален археологически и етнологически резерват, разположен в Северната територия. Забележителен е Заливът на акулите (Shark Bay, Western Australia), който е най-западната точка на Австралийския континент. Всички тези защитени зони са само някои от парковете и резерватите на Австралия.

Планини в Австралия

Голямата вододелна планина е един от основните природни обекти, които бележат силуета на Австралия. Най-висока точка е връх Косцюшко (2230 м.) в т.нар. Австралийските Алпи. Сините планини (Blue Mountains) са красива и величествена природна местност в Австралия. Територията на Сините планини възлиза на 1,03 млн. хектара каменни плата, стръмни скали и проломи, доминирани от евкалиптови гори. Те са част от големия водораздел, който отделя източната част на континента и се простира на юг от Мелбърн и на север до Кернс. Това е атрактивна туристическа дестинация за любителите на планинските изживявания, като тук има 8 защитени зони. Местността около Сините планини включва седем национални парка и природни площи, а самата планина е част и от световното природно богатство на Юнеско от 2000 г. Една от големите атракции в парка – уникалният връх Три сестри, преди време е бил голямо предизвикателство за любителите на скалното катерене.

Реки в Австралия

По билото на Голямата вододелна планина преминава главният вододел на континента, които разделя отточните области към Тихия и Индийския океан. Около 60 % от територията е безотточна. От западните склонове на голямата вододелна планина извират най-пълноводната австралийска река – Мъри и нейният главен приток Дарлинг (Darling) – третата най-дългата река на континента. Общата дължина на речната им система е 3750км, а площта която напояват е около 1 милион кв.км. На Австралийския континент река Мъри е най-пълноводната, а дължината на Дарлинг е изключително важна за напояването на континента. Реките Мъри и Дарлинг образуват най-важната и единствената мощна речна система в Австралия, която покрива около 15% от територията на континента.Река Яра (Yarra River) протича през източната и централна част на австралийския щат Виктория. Заради течението й някога е възникнал Мелбърн.

Пещери в Австралия

Трудно могат да се изброят и опишат красивите пещери в Австралия. Някои от тях са дом на уникални скални форми и образувания, а други са съхранили ценни исторически рисунки. Разположени само на 1 час път от международното летище Кернс (Cairns), т.нар. Кристални пещери (Crystal Caves) са мястото, където ще видите най-уникалните кристали на света. Тук е и най-големият аметист на планетата. В Национален парк Какаду може да разгледате пещерните рисунки, скалните фрезки и археологическите обекти, които са доказателство за уменията и начина на живот на местните обитатели – от ловците в праисторически времена до аборигените, които живеят там и до днес. Останките, открити във варовиковите пещери на Тасманийската пустош (Tasmanian Wilderness), свидетелстват за човешко присъствие преди повече от 20 000 години.

Църкви в Австралия

Преди Аделенд е бил известен като Градът на църквите заради религиозната свобода, която е царяла в него. Днес тукможе да се види една от най-красивите катедрали в света - Св. Францис Ксавиер (St Francis Xavier's Cathedral in Adelaide). Друг прекрасен шедьовър е Катедралата на непорочното зачатие на Света Богородица в Пърт (Cathedral of the Immaculate Conception of the Blessed Virgin Mary in Perth), впечатляваща с готическите си черти и бяла фасада. Като неин контрапункт идва храма Св. Патрик в Източен Мелбърн, който респектира с почти черната си фасада и двете високи кули-близнаци.

Манастири в Австралия

Картата на манастирите в Австралия е доста голяма, като покрива почти всички части на континента. Тук ще откриете дори будистка монашеска общност, в манастира Bodhi Tree Forest Monastery. Сред християнските манастири впечатление с дълговековната си традиция прави Св. Бенедикт в Аркадиа (St. Benedict's Monastery, Arcadia). Има и доста гръцки и сръбски православни манастири.

Водопади в Австралия

Австралия има великолепни водопади, превърнати в популярни туристически дестинации. Атрактивна забележителност е водопадът Уоломомби (Wollomombi Falls), който e един от най-високите в Австралия. Намира се на река Уоломомби (Wollomombi River), която е приток на река Маклий (Macleay River) и се разполага в североизточната част на Нови Южен Уелс. Близо до водопада Уоломомби се намира по-малкият водопад Чандлър (Chandler Falls), който пада в река Чандлър и се намира на изток от водопада Уоломомби. Сред останалите природни водоскоци е доста трудно да се изведе топ 10 на най-красивите. Все пак, сред най-популярните водопади на Австралия са още Тиа (Tia falls), водопадът Фицрой (Fitzroy Falls), красивите каскади на Мишел и още доста др.