Белгия

Информация

  • Население11007020
  • СтолицаБрюксел
  • Валутаевро (EUR)
  • Телефонен код32
  • Езикфренски, холандски и немски

Местоположение

Белгия е държава, разположена в Западна Европа. Границите й се опират до Холандия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад достига Северно море. Белгия се дели общо на три региона - Брюксел, с предимно нидерландско- и френско-говорещи и население от 1 000 000 души; Фландрия с предимно нидерландско-говорещи, с население от 6 000 000 души; Валония (Walloon Region), в който повечето хора са френско-говорещи, с население от 3 300 000 души. Последните 2 региона са разделени на по 5 провинции. Белгия се простира на обща площ от около 30 510 кв.км, има население от повече от 10 000 000 души, което я нарежда на 17 място по гъстота на населението сред страните по земята. Географското положение на Белгия превръща нейните земи в културен и политически кръстопът за повече от 2000 г. Това дава отражение днес в езиковото многообразие в страната, като официални езици са нидерландски (фламандски) на север във Фландрия и френски във Валония на юг. Столицата Брюксел официално е призната за двуезична, а в източните райони има официално признато малцинство, говорещо немски език. Белгия е федерална държава и конституционна монархия, а крал на белгийците от 1993 г. е Албер II. Белгия е една от стожерите на ЕС, но остава завинаги в историята с огромния си принос в културата и изкуството. Тя дава на света майстори като Рубенс, Брьогел и Адолф Сакс. Сочи се за родина на маслената живопис, но освен културния живот на Белгия и нейната величествена архитектура е добре да опознаете и нейното забавно лице като страна с отлична бира, традиционна кухня и неустоими вълшебства от шоколад.

Градове в Белгия

Главните градове на Белгия са столицата Брюксел (1 006 749 жители), Антверпен (445 570 жители), Гент (224 685 жители), Шарлероа (200 233 жители), Лиеж (184 550 ж.) и Брюж (117 351 ж.). Брюксел е един от най-важните политически, финансови, икономически и културни центрове на Европа. Тук ще откриете множество културни забележителности, музеи, красива архитектура и магазини, в които се продава прословутата брюкселска дантела. Тук са сградите на ЕС и Европейският парламент. Антверпен се тачи като аристократичното лице на Белгия. Разположен в северната част на страната Антверпен е важен търговски център с пристанище, което е едно от най-натоварените и важни в Европа. Гент е третият по големина град в страната. Има уникална средновековна атмосфера, а центърът на града е изцяло пешеходна зона. Покрайнините му са популярни със своите цветни лехи Други интересни туристически дестинации в Белгия са Мехелен, Турне, Намюр и Динан. Динан е малко туристическо градче на река Мозел с униклана колоритна архитектура. Перла в короната на градовете на Белгия е уникалният Брюж, наричан „Северната Венеция” заради многото си канали. Историческата архитектура на града е причина той да е част от списъка на Юнеско за световното културно наследство от 2000 г.

Замъци в Белгия

На територията на Белгия са изброени около 3000 замъци, имения, крепости и дворци - това е най-високата плътност на замъци на квадратен километър в света. В някои региони на страната, като Брабант се падат дори по 2 крепости на 1 село. Над 400 замъци в страната са отворени за обществени посещения, за лични тържества, професионални семинари, фестивали и други мероприятия. В старата част на Антверпен може да посетите историческия средновековен замък Хет Стийн (Het Steen), който е построен между 1200 и 1225 година. Днес тази историческа крепост се счита за най-старата сграда в Антверпен. Важна крепост е цитаделата в Динан, която е издигната на 100-метрова скала над градчето. В средновековния Гент няма как да пропуснете Замъкът на графовете (Gravensteen), построен през 12 век като охранителна крепост. Днес този дворец е един от най-запазените фламандски дворци в Белгия. Замъкът Бельой (Beloeil Castle) в западната централна белгийска провинция Hainaut е едно от най-големите, внушителни и красиви имения в страната. В източната част на страната, близо до град Ваймс (Waimes) може да намерите уникалния Райнхардщайн (Reinhardstein) построен през 14 век и препостроен през 20 век. Други красиви и забележителни дворци в Белгия са замъкът Румбеке (Castle Rumbeke), замъкът Вижнендал (Wijnendale) и Вестерло (Westerlo) близо до Антверпен.

Забележителности в Белгия

Забележителностите на Белгия са широка гама от религиозни, културни и исторически паметници, както и някои удивителни монументи и парка, сътворени от човешка ръка. Малко извън пределите на Брюксел, като един от белгийските символи се издига известният в цял свят Атомиум (Atomium). Това увеличено 160 милиарда пъти материално отражение на атома е построено за Световното изложение в Брюксел през 1958 г. Конструкцията е висока 102 м., а асансьорът е един от най-бързите в Европа, движейки се с 5 метра в секунда. Състои се от 9 сфери, всяка с диаметър 18 м. Пред Кметството на Антверпен се издига красивата статуя на гиганта Антигон, който е дал името на белгийския град. Сред забележителностите на неповторимия Брюж са старинните градски канали, които преминават около историческия център. Не пропускайте и музея на изящните изкуства Гроенинге (Groeninge Museum). Сигнал се Ботранж (Signal de Botrange) е най-високата точка в Белгия, увенчана от 6-метровата кула Балтиа (Baltia tower)

Езера в Белгия

В Белгия има около 15 големи и красиви езера, като значителна част от тях са изкуствени язовири. Интересен пример е езерото Бланкарт (Blankaart). Езерото Гранд Лардж (Grand Large) е голям и изкуствен водоем недалеч от град Монс в централната западна част на Белгия. В пристанището на езерото могат да акостират 157 лодки. В Ардените, недалеч от границата с Германия може да се види езерото Бютгенбах (Bütgenbach), което е популярно за водни спортове като уиндсърфинг и каране на кану-каяк. Езерото (Lake Eau d'Heure) е най-важното изкуствено езеро в страната. Има изградена електроцентрала, а сред туристите водният басейн е познат като отлично място за риболов и всякакви водни спортове. В южната част на Брюксел трябва да се види романтичното езеро Женвал (Genval). То е любимо място за отдих на жителите на столица и е особено красиво с къщите по крайбрежието в стил Бел (Епок Belle Époque)

Паркове в Белгия

Сред защитените паркове на Белгия са красивите гори в Ардените. В страната има 24 държавни природни резервата), 4 държавни горски защитени територии, над 60 други резервата. Официално Белгия има един Национален парк - Хог Кемпен (Hoge Kempen National Park), отворен през 2006 г. Тук са се образували забележителните пясъчни дюни наред с гъстите и зелени гори. Калмтхоутце (Kalmthoutse Heide Park) е транс граничен парк между Белгия и Холандия, който също има статут на Национален парк. На брега на Северно море се намира природен резерват Цвин (Zwin), организиран през 1952 г. Германия и Белгия си поделят природния парк Хоес Вен-Айфел (natural park Hohes Venn-Eifel), Той се намира в планинския район Хенс (The High Fens), където е и най-високата точка на страната. Паркът Пети Саблон (Place du Petit Sablon - Brussels) в Брюксел е място с уникална природна красота, а като цяло белгийската столица е популярна с многото си градски паркове. Град Льовен е мястото, където е разположена най-старата Ботаническа градина в страната (Kruidtuin, Hortus Botanicus Lovaniensis). Изградена е през 1738 г от Университета в града.

Планини в Белгия

Релефът на Белгия не включва големи планински върхове. Високите хълмове на страната не надвишават 700 метра, но това не значи, че не са атрактивна туристическа дестинация. Най-високата точка на страната достига 694 метра. Това е хълма Ботранж във областта Валония. Съвсем близо е вторият най-висок хълм на страната Барак Мишел (Baraque Michel) с 674 метра височина, последван от Хохтумскопф (Hochtumsknopf) при 510 метра. Планинската верига на Ардените е регион с обширни гори, хълмове и хребети в Белгия и Люксембург. Най-високите й части са в североизточната част на страната. Хълмът Кемелберг (Kemmelberg) е два 156 метра висок, но е едно от историческите места в Белгия с важни битки през Първата световна война.

Реки в Белгия

Главни реки на Белгия са Шелда, Маас (Muese) и притоците им. Всички без една се вливат в Северно море. Притоците на някои големи европейски реки също преминават през страната. Река Маас тръгва от Франция и преминава по Белгийско-Холандската граница. Над нея са изградени доста железопътни мостове, като реката е важен транспортен канал. Река Шелда също извира от френска територия, минава през Антверпен и се влива в Северно море в Холандия. Сена е навярно най-популярната река в Белгия, но от гледна точка на туризма. По нея са организирани безброй атракции - непрекъснато плават туристически кораби и има условия за водни спортове. Дългата 1320 км река Рейн също преминава през Белгия. както в Германия, така и в Белгия по течението й са построено много красиви замъци.

Пещери в Белгия

Доста пещери могат да се посетят на територията на Белгия. За някои от тях, като например Хотон (Hotton), Фонтейн де Ривир (Fontaine de Rivire), Вилен Сорс (Vilaine Source) се чака месеци наред разрешение, а други са свободно достъпни. La Grotte Merveilleuse е името на една атрактивна пещера в Динан, която се тачи като „шоу пещерата” на Белгия. Вгодът й се намира на около 500 метра от жп-гарата на Динан, а във вътрешността й могат да се видят красиви водопади и сталактит. Chawresse е пример за спортна пещера в Белгия, от гледна точка на геологията интерес предизвиква Трой Озер (Trou Ozer), а с красиви пещерния образувания може да ви впечатли Галери де Сорс (Galerie des Sources). Не е за изпускане Абим де Бюмонт (Abime de Beaumont) край Лиеж и е с дължина 492 м и дълбочина от 59 метра. Около половин милион туристи годишно преминават през пещерите Хан-сур-Лесе (Caves of Han-sur-Lesse), образували се във варовиковия хълм край река Лесе.

Църкви в Белгия

Сред величествените архитектурни шедьоври на Белгия са катедралите Сейнт Баво (Saint Bavo Cathedral) в Гент, Сейнт Салвадор (Sint-Salvator Cathedral) и Свети Донаций (Donatian's Cathedral) в Брюж и катедралата Свети Рамболд (St. Rumbold's Cathedral) в град Мехелен (Mechelen). Една от архитектурно-историческите забележителности на Антверпен е църквата Църквата Свети Якоб (St. James/St. Jacobs Church). Тя е изградена в гитически стил, на мястото на общежитие за поклонниците към Сантяго де Компостела. Не пропускайте да влезете в нея и да видите гроба на Рубенс, който е разположен в източния параклис на църквата. катедралата на Дева Мария , чиито строеж започва през 1351 годинакула е с височина 123 метра и е най-високата църковна кула в Бенелюкс. В Стария град на Гент главна забележителност са трите импозантни сгради на църквата Свети Николай, Камбанарията и катедралата Баво (St.Baaf). В Брюж задължителна за посещение е църквата „Света Богородица”, която има най-високия тухлен връх в цяла Европа. Във вътрешността й може да се види уникална скулптура на Мадоната, изваяна от самия Микеланджело. Интересна в града е и базиликата „Свещената кръв” (Heilige Bloed Basiliek), разположена на площад „Бург”. В Динан религиозно съкровище представлява бронзовия купол на катедралата Нотр Дам (Notre Dame). В Брюксел също има базилика, която не може да остави никого равнодушен с красивата си архитектура. Базилика Насионале ди Сакре-Кьор (Basilique Nationale du Sacré-Coeur)

Манастири в Белгия

Интересен факт е, че доста от манастирите в Белгия произвеждат своя собствена бира. Световно известни са 6 манастира, които правят популярното пиво, произвеждано от монасите Траписти (Trappist beer). Това са манастирите Орвал (Orval), Чимей (Chimay), Вестфлетерен (Westvleteren), Рохефорт (Rochefort), Вестмале (Westmalle) и Ахел (Achel0. Изключително интересен за туристите в абатство Нотр-Дам де'Орвал (Abbaye Notre-Dame d'Orval), където редом до новият манастир от 1930 г могат да се разгледат и руините на стария, изграждан през 12 и 13 век. Задължително пробвайте местната бира Орвал.

Водопади в Белгия

Белгия не може да се похвали с големи и внушителни водопади, но като компенсация има няколко малки романтични природни образувания, криещи уникален чар. Един красив водопад, сътворен от човешка ръка, може да се види в градината на Шато Камброн (Cambron-Casteau) във Валония. Вторият най-голям по височина водопад на Белгия е водопадът Ку (Waterval Coo). Достигащ височина от едва 15 метра, Ку се е образувал на река реката Амблив (Amblève). Най-високият водопад на страната е Райнхардщайн (Reinhardstein), образувал се до едноименния замък в долината Вархе (Warche). Височината му достига цели 60 метра, но не е особено известен и често остава в сянката на Ку. В близост се намира и язовирът Робертвил (Robertville).