Италия

Информация

  • Население60605053
  • СтолицаРим
  • ВалутаЕвро (€) (EUR)
  • Телефонен код39
  • Езикиталиански

Местоположение

Италия е държава в Европа, разположена южно от Алпите. Тя се простира изцяло на тесния и силно удължен Апенински полуостров - най-малкия от трите южни полуострови на Европа, с 208 000 кв.км. площ. В границите на Италия влизат двата най-големи средиземноморски острова - Сицилия и Сардиния, както и редица други малки острови. Две от най-малките държави в света - Ватикана и Сан Марино, също са част от Италия. Общата й площ е 301 300 кв.км и е разположена на Апенинския полуостров. Италия граничи с Франция, Швейцария, Словения, Австрия, Сан Марино, има брегова линия от 5 600 км, като граничи с Тиренско, Йонийско, Лигурско и Адриатическо море. Италия е разделена на 20 региона, 5 от които имат специален автономен статут. Рим е столица от 1870 г., а преди това тази функция са изпълнявали Торино и Флоренция. Климатът на Италия е субтропичен, средиземноморски, на север преходен към умерен, което е предпоставка за огромният туристически поток в страната. Хилядолетната култура, великолепни исторически паметници са лицето на Италия, с което тя се гордее пред света. Страната е на първо място по площи с лозя, макар че по производство на вино отстъпва на Франция. Годишно се добиват 12 млн. т грозде. Италия е един от големите износители на десертно грозде. Емблематична е разнообразната италианска кухня, която включва стотици местни ястия, над 50 вида сирена, паста, лазаня, висококачествени вина и т.н. Най–големи пристанища са Генуа, което е второ по големина в Средиземно море след Марсилия, както и Неапол, Триест, Таранто.

Градове в Италия

Италия се дели административно на 94 провинции, обединени в 20 исторически области - Пиемонт, Вале д Аоста, Ломбардия, Трентино-Алто-Адидже, Венеция, Фриули-Венеция-Джулия, Лигурия, Емилия-Романя, Тоскана, Умбрия, Марке, Лацио, Абруци, Молизе, Кампания, Апулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия, Сардиния. Веднага след Рим (2,8 млн. ж), най-големи градове са Милано (1 301 хил. ж.), Неапол (1 046 хил. ж.), Торино (917 хил. ж.), Палермо (689 хил. лв.), Генуа (650 хил. ж.), Болоня (384 хил. ж.), Месина (262 хил. ж.), Верона (254 хил. ж.), Триест (220 хил. ж.). Рим е един от най-старите градове в света. Венеция е един от най-живописно разположените градове в света, където превозно средство са гондолите и малките корабчета и където стъкларството е занаят, овладян до съвършенство. Други градове в Североизточния район са Падуа, Виченца, Парма, Равена. Областта Тоскана е една от най-живописните в Италия. Тя е съчетание от лозя, маслинови горички, овощни градини, които някога са вдъхновявали гениите на Италианския ренесанс като Микеланджело, Рафаел, Леонардо да Винчи. Флоренция е люлката на Ренесанса и културното лице на Италия.

Замъци в Италия

Дълговековната италианска култура е завещала днес едни от най-величествените и красиви дворци в цял свят. Един от шедьоврите е Кралският дворец в Казерта (Caserta), който е главен конкурент на Версайския дворец. Замъкът Сфорцеско (Sforzesco castle) в Милано е един от най-известните исторически паметници не само в града, но и в цяла Италия. Тоскана е средновековното сърце на страната. Тук навсякъде могат да се видят замъци, крепости, стражеви кули, както и градските стени. Някои от тях са добре запазени, а други са в руини. Цяла Италия е осеяна от вековни крепости, кацнали на някои хълм или пък на брега на морето. (L'Aquila Castle) е един от най-впечатляващите възрожденски замъци, разположен в в региона Абруцо (Abruzzo). В долината Аоста е забележителен замъкът Фенис (Fenis Aosta Castle). Други исторически дворци в Италия са замъкът Остия (Castello di Ostia), Кастел дел Монте (Castel del Monte). В Неапол след като Кастел дел Ово, разположен в залива на града е изоставен като кралско седалище, през 12 век съвсем близо до него се появява средновековният дворец Нуово (Castel Nuovo). Отличен пример за мавританската традиция в архитектурата е замъкът Кока (Coca Castle) в провинция Сеговия (Segovia).

Забележителности в Италия

Италия е една от петте световни туристически дестинации, а причина за това са средиземноморският климат, красивата природа, живописно крайбрежие, бистрите й езера, великолепни планински масиви с първокласни ски-курорти и невероятно богатство от исторически и архитектури забележителности и музеи. Италия посреща годишно към 50 млн. туристи от цял свят. В цялата страна има повече от 100 000 археологически паметници от римската епоха и изобилие от шедьоври на Ренесанса. Забележителна със своята архитектура и историческо наследство е столицата Рим, където могат да се видят много дворци и галерии като Вила Боргезе, площади, паметници, фонтани, най-забележителен от които е фонтанът Ди Треви. Колизеумът, Форумът са археологически паметници без аналог.

Езера в Италия

Италия има няколко големи и красиви езера, които отдавна са популярна туристическа дестинация. В предпланините на Алпите, по южните дялове се намират големи езера Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо, Лаго Маджоре и др. Езерата Комо, Гарда, Маджоре заемат някогашни ледникови коритни долини. В Апенинския полуостров се е образувало и безотточното Тразименското езеро (Lago Trasimeno), а от кратерните езера най-големи са Болсена, Брачана и Албано.

Паркове в Италия

Природната красота на Италия е съхранена в около 24 парка, които покриват около 5 % от площта на страната. Защитените територии се управляват от министерството на околната среда. В Италия има няколко главни национални парка - Абруцо (Abruzzo, Lazio e Molise)в Апенините, Гран Парадизо (Gran Paradiso) в Алпите, Сила (Sila National Park) в Калабрия, Стелвио (Stelvio) в Ломбардия и планинският парк Чирчео (Circeo). Архипелагът Тоскана (Аrcipelago Toscano National Park) е голям морски парк, включващ седем острова. Прекрасното крайбрежие на Чинкуе Тере също е защитено в национален парк (Cinque Terre National Park), който е част от Лигурия. Паркът се състои от две части - Национален парк и защитена морска зона. Национален парк Везувий (Vesuvius National Park) съществува от 1995 г около самия вулкан.

Планини в Италия

Италия има предимно планински релеф. На север, на границата с Франция, са Алпите с най-висок връх Монблан (4 807 м). Южно от Алпите е Паданската равнина, а голяма част от Апенинския полуостров е заета от Апенинските планини с най-висок връх Корно - 2 914 м. В южните части на Италия са действащите вулкани Везувий (1 277 м), Етна (3 323 м) на острв Сицилия, Вулкано (500 м) на остров Вулкано) и Струмболи (924 м)на остров Стромболи. По-голяма част от площта на Италия е покрита с хълмове и планини. На север в Италианските Алпи е грандиозния варовиков масив Доломити, а на запад остава най-високият връх на Алпите-Монте Бианко или Мон Блан. Южно, по цялата дължина на полуострова и на остров Сицилия се простира планинската верига на Апенините във формата на широка, слабо извита на изток дълга дъга. Апенините са едно от най-големите южни разклонения на Алпо-Хималайската планинска система. На североизток от Рим, в планинския рид Гран Сасо,се издига най-високият апенински връх - Корно(2914 м). Четирите действащи вулкана на Италия се намират в Огромната разломна линия край западното крайбрежие, достигаща до остров Сицилия

Реки в Италия

Най-пълноводните реки в Северна Италия са По, Арно и др., а в южните части характерът на водните ръкави се отличават с маловодие, като са бързо пресъхващи. На североизток, между Алпите и Апенините се простира обширната Паданска низина, която е най-плодородната и най-гъсто населена част на страната. По цялата и дължина, от запад на изток, тече река По, която е най-дългата(652 км) и пълноводна река в Италия. Многобройните бързотечащи реки и потоци на Алпите осигуряват 50% от електроенергията на Северна Италия. Други по-големи реки са Адидже, Тибър и Арно.

Пещери в Италия

Доста красиви и разнородни по своя характер могат да се посетят в Италия. Някои са огромни и величествени, а други като пещерата на Нептун (Neptune's Grotto) на остров Сардиния смайват с нежната си красота. Отново на острова е пещерата Нерео (Nereo Cave), която е подводна и е най-голямата морска пещера в Средиземно море. На брега на Портовенере се намира пещера Арпая, която е една от най-вълнуващите водни пещери в света. До нея можете да стигнете само с лодка. Подобна е и пещерата Фоселоне, която освен красиво място за съзерцание на околните скали и морето, е и исторически важен комплекс. Пещерата на вятър (Grotta del Vento), северно от Пиза впечатлява с интересните си формации, сталактити и сталагмити. Ухото на Дионисий (The Ear of Dionysius) е изкуствена варовикова пещера, издълбана в хълма Теменитес (Temenites) в град Сиракуза, на остров Сицилия в Италия. Една забележителна карстова пещерна система са пещерите Фрасаси (Frasassi Caves). Гианте (Grotta Gigante) пък е вписана в Книгата с рекордите на Гинес като най-голямата туристическа пещера в света - със 107 м височина, 65 м ширина и 130 м дължина.

Църкви в Италия

Като лоно на християнството земите на Италия градят векове наред своите храмове и катедрали. Само в столицата Рим има над 400 църкви. В столицата е символът на Ватикана - Базиликата Свети Петър, на площада Свети Петър (Piazza San Pietro). Базиликата Санта Мария Мажоре (Basilica of Saint Mary Major) е една от 5-те древни базилики в столицата. Не по-малко импресиращи са Миланската катедрала, която е най-голямият готически храм в света и втората по големина католическа катедрала, Катедралата в Пиза и Катедралата във Верона. Санта Мария дел Фиоре е забележителна катедрала във Флоренция и се счита за четвъртата по големина в света. Торино е цяла съкровищница, имайки предвид Катедралата в града (Turin Cathedral, Duomo di Torino), в която се съхранява плащеницата на Исус Христос. Носеща името на Йоан Кръстител (John the Baptist) тя е един от религиозните символи на Торино. Църквата Свети Петър в Портовенере (Portovenere San Pietro Church) в Лигурия (Liguria) е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и историческо наследство. Базиликата Света Дева Мария (Basilica of St Mary of Salvation (Basilica di Santa Maria della Salute) е най-важната във Венеция.

Манастири в Италия

В Италия има стотици свещени места, абатства и манастири, които са отражение на различни исторически етапи в страната. Помпоза (Pomposa Abbey) е бенедиктински манастир в близост до Ферара (Ferrara) в района на Емилия-Романя (Emilia Romagna). Валомброса (Vallombrosa) е бенедиктинско абатство в Тоскана, на 30 км югоизточно от Флоренция. С красотата си впечатлява Манастирът Фонте Авелана (Fonte Avellana), който е разположен на хълма Катриа (Catria) в Апенините. Абатство Фарфа (Farfa Abbey) е териториално абатство в северната част на Лацио, централна Италия. Това е едно от най-известните абатства на Италия и цяла Европа. Близо до Рим е големият манастирски комплекс Монтекасино (Montecassino), построен върху антично светилище. Абатство Фосанова (Fossanova Abbey) е цистерциански манастир, на 100 км югоизточно от Рим. Това е най-добрият пример за запазена цистерианска архитектура.

Водопади в Италия

Един от най-популярните водопади на страната е Каската деле Марморе (Cascata delle Marmore), който макар и изкуствен, притежава невероятна природна красота. Разположен е близо до историческия град Терни (Terni), а водният пад може да се види само в събота, неделя и определени часове. В северната част на Италия, по течението на река Фюмелате (Fiumelatte) се е образувал едноименният водопад. В италианските Апенини най-високият естествен водопад е Каскаде дел Рио Верде (Cascate del Rio Verde). В Ломбардия може да се види неголемият Аквафраджия (Acquafraggia). На 100 км от Милано е великолепният водопад Серио (Serio Falls) с височина от 315 метра, разделена на три пада с 166, 74 и 75 метра височина.