Швейцария

Информация

  • Население7866500
  • СтолицаБерн
  • ВалутаШвейцарски франк (CH
  • Телефонен код+41
  • Езикнемски, френски, италиански и

Местоположение

Швейцария е малка страна в Западна Европа, но добре позната заради колорита и красивата си природа по света. Швейцария е най-малката Конфедерация в Централна Европа. Тя е федерална република, състояща се от 26 кантони наред с Берн, който е седалището на федералните власти. Границите на страната опират до Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Лихтенщайн и Австрия на изток. Швейцария има 4 официални езика – немски (64% от населението) в северните и централни части, френски (19%) от жителите на запад, италиански (8%) от населението на юг и реторомански, който се говори от по-малко от 1 % от хората. Вече около 2 века държавата отговорно пази своя неутралитет, защото не е участвала от 1815 г. в международни конфликти. Швейцария е една от най-богатите страни в света, което се дължи на отлично развитите в страната банкерство, промишлености и туризъм. Няма други като Швейцарските Алпи, по-здрави от швейцарските ножчета и по-вкусен от швейцарския шоколад. Ако искате да пробвате типичните швейцарски ястия се пригответе за местни деликатеси, съчетани със зеленчуци. В швейцарската кухня се усеща влияние от френската, немската и италианската кулинария. На почит тук са различни видове сирена, шоколада и плодови ракии като черешовата ракия Кирш (Kirsch).

Градове в Швейцария

Официалната столица на Швейцария е град Берн, но душата на страната се усеща най-добре в Цюрих. Цюрих е най-големият град в конфедерацията, с население 364 977 души. Женева е вторият по-големина град и се намира в Югозападна Швейцария, сред невероятно красив пейзаж. От една страна градът стои при оттичането на река Рона от Женевското езеро, а от друга е обграден от трите планини Алпи, Юра и Салев. В Женева се намира Европейското представителство на ООН. Лозана (Losanna) също лежи на брега на Женевското езеро, както и Монтрьо (Montreux), намиращ се на източния му бряг. Берн се намира в северозападната част на страната, на река Аар, която е ляв приток на Рейн. Населението му е около 128 041 души. Базел е третия по големина град в Швейцария след Цюрих и Женева. Разположен е в Северна Швейцария, на мястото, където се срещат границите на трите страни Франция, Германия и Швейцария. Река Рейн сепарира града на "Малък Базел" и "Голям Базел".

Замъци в Швейцария

По териториите на Швейцария са се запазили и до днес стотици замъци, дворци, крепости и руини. Има организирани маршрути, като например 6-часовият, минаващ през замъците Алт Фалкенщайн (Alt Falkenstein), Бехбург (Alt-Bechburg) и Ной Фалкенщайн (Neu-Falkenstein). Изключително красив е замъкът Грюер (Gruyere castle), който е кацнал на хълм на едноименния средновековен град. В кантона на Цюрих може да посетите атрактивния замък Кюбург (Kyburg Castle). На брега на Женевското езеро, съвсем близо до Монтрьо и малкото градче Вилньов (Villeneuve), разположен при вливането на река Рона в Женевското езеро, се издига и замъкът Шато де Шийон (Château de Chillon).

Забележителности в Швейцария

Швейцария е позната на света с планинските си красоти, с отличните курортни комплекси, с швейцарската точност на часовниците, които се произвеждат тук и т.н. Това обаче далеч не е всичко, което страната може да предложи. Който и от швейцарските градове да изберете, ще бъдете очаровани от уникалната му атмосфера или пък старата му градска част. Освен, че е разположен на красивото Цюрихско езеро, град Цюрих е и мястото на шоколадовата фабрика Линд. Няма как да не обиколите многото забележителности на Берн и особено неговата Стара част, в която са съсредоточени много от тях. Старият град на Берн е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Град Базел също има интригуващ стар град, разположен около пазара и старото кметство. Каране на ски, сноуборд и планински туризъм са сред най-популярните спортове в Швейцария, а за целта са изградени първокласни курорти като Мюрен (Mürren), Венген (Wengen), намиращи се над долината Лаутербрунен в полите на красивите върхове Юнгфрау (4 158 м), Мьонх (4017 м) и Айгер (3970 м), част от които е включена в списъка със световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Езера в Швейцария

Удивителните езера на Швейцария отдавна носят славата на страната по света. Най-голямо е Женевското езеро с площ от 580,03 кв.км, последвано от езерото Констанц или Боденското езеро. На огромна популярност се радват Цюрихското езеро (Zürichsee) и езерото Ньошател (Lake Neuchâtel). С площ от 218,3 кв.км Ньошел е най-голямото езеро, което изцяло попада в границите на Швейцария, докато останалите делят границите на няколко държави. Неповторимо и атрактивно с множеството си варианти за развлечение и почивка остава Езерото Люцерн (Lake Lucerne)(Vierwaldstättersee). Популярното Лаго Маджоре (Lake Maggiore (Lago Maggiore), по голямата част от което е в Италия, също достига и до южна Швейцария.

Паркове в Швейцария

В Швейцария има само един официален Национален парк. Неговото име Швейцарски национален парк и е снована през 1914 г., като един от първите паркове в Европа. Защитената зона се намира в източната част, на границата с Италия и се простира на площ от 174,2 кв.км. Посетителският център към парка се намира в градчето Цернес (Zernez). Удивителната природа в защитената зона се състои от 1/3 алпийски гори, 1/3 алпийски ливади и 1/3 скали. Има планове за организирането на още национални паркове в Швейцария.

Планини в Швейцария

Територията на страната включва три природни региона, два от които да планински: планините Юра (Jura) на север, Швейцарското плато в центъра, планините Алпи на юг. Алпите са високопланински масив, преминаващ през централната и южната част на страната. Те заемат 61 % от цялата територия на държавата. Сред високите върхове на Швейцарските Алпи, първенец по височина е връх Дюфур или известен още като Монте Роса (Monte Rosa), достигащ значителните 4 634 м. По-популярен обаче си остава връх Матерхорн (Matterhorn) (4 478 м). Над живописната долина Лаутербрунен са прословутите върхове Айгер и Юнгфрау. Северната част на Швейцария е по-населена и по-равна, но също е със сравнително планински характер заради планината Юра, която е малък северен масив. Около 100 от планинските върхове на Алпите са близо или над 4000 м височина.

Реки в Швейцария

Сред алпийските върхове на Швейцария са се образували безбройни долини, някои от които с ледници. Именно те дават началото на някои големи европейски реки като Рейн, Рона, Ин (Inn), Аар (Aar), протичащи през популярните швейцарски езера. Река Рейн е най-дългата за Швейцария, като протича през страната в продължение на 375 км. Втора с 295 км е река Аар, последвана от Рона (264 км). Реките в страната се оттичат в 4 посоки - Северно море, чрез река Рейн, Средиземно море чрез река Рона, Адриатическо море, чрез река По и Адидже и Черно море чрез Дунав. .

Пещери в Швейцария

Обиколката на пещерите в Швейцария разкрива някои от най-уникалните гледки в света. Типичен пример е Пещерата на феите (The Grotte aux Fées/Cave of the Fairies), където може да се види най-високият водопад в туристическа пещера на земята. Пещерата на феите в първата отворена за посещение в страната, като работи от 1863 г. като туристическа атракция. Преди това тя се е използвала за кошара. Втората по дължина пещера в Европа се намира именно в Швейцария и се казва Хьолох (Hölloch Cave), с дължина от 197 км. Интересни още са пещерите Зиебенхенгсте-Хохганг (Siebenhengste-Hohgant-Höhle) в кантона Берн, както и системата от три пещери Вилдкирхли(Wildkirchli), където са открити следи от неандерталци от 50 000 до 30 000 г.пр.н.е.

Църкви в Швейцария

Религиозните паметници на Швейцария се побират в няколко внушителни катедрални комплекса и много по-малки и стари църкви. Блестящи образци на готическата архитектура са катедралата Базел (Basel Münster), Катедралата в Берн (Münster of Bern), Катедралата Фриборг (Fribourg Cathedral). Архитектурата на Лозанската катедрала (Lausanne Cathedral) е смайваща и отново подчертано готическа, като първоначално е построена в далечната 1170 г. Още една катедрала буди възхищение в Швейцария - Свети Пиер (St. Pierre Cathedral) в Женева. Още много църкви има в големите и малки градове на страната. В Берн интересна за посещение е църквата Св Петър и Павел (Church of St. Peter and Paul), храма Елизабетенкирхе (Elisabethenkirche) в Базел е най-добрият пример за нео-готическа архитектура в Швейцария.

Манастири в Швейцария

Сред важните и големи манастирски комплекси на Швейцария са Бенедиктинския манастир в Енгелберг (Benedictine Monastery Engelberg) от 1120 г, който все още е действащ и има около 30 монаси. Приятно за посещение е и абатство Ньошател (Abbaye de Fontaine-André Neuchâtel) на самия бряг на езерото, което предлага нощувки в т.нар. "къща на мълчанието". Подобен е и Францисканският манастир Св. Йозеф (The Franciscan Cloister of St.Joseph), който е женски и предлага място за отсядане. Бе аналог е и Манастирът на Черната Мадона (Benedictine Monastery with Black Madonna), разположен в средата на спиращ дъха пейзаж с дълбоко синьо езеро и назъбени планински върхове в Айнзийделн (Einsiedeln). Повече от 1000 г тази обител е място за поклонение, а днес представлява затворен комплекс със собствени конюшни, изба, училище и т.н.

Водопади в Швейцария

Има няколко вълнуващи водопада, които при върва възможност трябва да се посетят в Швейцария. На първо място в Беарнезките Алпи, над дълбоката ледена долина Лаутербрунен, има цели 72 водопада. Особено внушителна е системата от 10 ледникови водопада Трумелбах (Trummelbach Falls). Също тук се намира огромният водопад Щауббах, който спуска своите води от около 300 метра височина. Вторият по височина в страната в Енгстлиеген (Engstligen falls) близо до Аделбоден (Adelboden) с обща височина от 600 метра, съставена от два пада.