Одеса

14.11.2011
Операта в Одеса

Одеса е прекрасен град в южна Украйна. Той е административен център на Одеска област. Градът е важно пристанище, което се намира на северозападния бряг на Черно море и е четвъртият по големина град в Украйна. Населението на град Одеса е 1 007 431 човека. Одеса е със статут на град-герой.

На територията на съвременна Одеса е имало древногръцка колония, чиито останки са открити под съвременния булевард Приморски.

След това на мястото на града е възникнало малко татарско селище, което било основано от хан Хаджи Гирай през 1240 година. То се наричало Хаджибей. След като била контролирано от Литовското княжество, селището преминало под егидата на отоманския султан през 1529 година и останало така до 1792 година.

Статуя в нощна Одеса

Град Одеса бил основан през 1794 с указ на руската императрица Екатерина Велика. Градът бил наречен на името на древногръцкия Одесос. Тъй като хората продължавали да наричат града Хаджибей, властите сурово наказвали подобна проява и провинилите се били бити публично. Така бързо станало популярно новото име на града.

От 1819 година до 1858 година Одеса била свободно пристанище. По време на съветския период тя е била най-важното търговско пристанище в рамките на Съветския Съюз.

Град Одеса се управлява от одеския градски съвет начело с одеския кмет. В града има четири административни района – Киевски, Малиновски, Приморски, Суворовски. Одеса има свой герб, знаме и дори химн. Съвременният герб на Одеса представлява сребърна речна котва с четири лапи.

Щитът върху герба е увенчан с градска златна корона, под която има контур на петолъчна звезда. По време на Руската Империя над котвата е имало двуглав орел. Знамето на града представлява квадрат с герб в центъра. То е разделено на три части – червена, бяла и жълта.

Старинни сгради в Одеса

През 2011 година за химн на града е приета песента „Песен за Одеса” от операта на композитора Дунаевски „Бяла акация”.

През декември 1917 година Одеса е била провъзгласена за свободен град, а през 1918 години болшевиките извършили военен преврат и в града била установена съветската власт, влязла в историята като Одеска Съветска Република.

През март 1918 година в града влизат австрийски войски и съветската власт е низвергната. През декември 1918 година в града пристигат различни войски от страните на Антантата – сръбски, френски и гръцки. През април 1919 година, когато войските на Антантата вече не са в града, в Одеса влиза бандата на атаман Григориев и се установява съветската власт до 23 август 1919 година, когато в града отново се връщат войските на Доброволната Армия. На 7 февруари 1920 година в града се установява окончателно съветската власт.

По време на Великата Отечествена война Одеският отбранителен район се сражавал с противника 73 дни – от пети август до шестнадесети октомври 1941 година. На осми август в града било обявено блокадно положение. Въпреки блокадата защитниците на града не се предали.

Катедралата в Одеса

През периода от 1941 до 1944 година Одеса била окупирана от румънски войски. В началото на 1944 година заради настъпването на Червената Армия в града нахлули немски войници, а румънската администрация на града била ликвидирана.

По време на окупацията населението на града оказвало активна съпротива на нашествениците. В резултат на това десетки хиляди мирни жители на града, голяма част от които били евреи, били екзекутирани.

На десети април 1944 година войските на Третия Украински фронт със съдействие на силите на Черноморската флота освободили Одеса. Над тридесет хиляди души били наградени с медал „За отбраната на Одеса”. През 1945 година град Одеса станал град-герой.

През втората половина на двадесети век градът се благоустроявал и се превърнал в туристически център. В съзвездието Лира има звезда, която носи името ODESSA. Тя е с номер KIC 7175316.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати