Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Великата китайска стена (The Great Wall)

Великата китайска стена (The Great Wall)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Великата китайска стена (The Great Wall)

Неслучайно наричат Великата китайска стена (The Great Wall) осмото чудо на света. Със своите около 6700 км дължина тя се превръща в най-дългото защитно крепостно укрепление на земята и като цяло в едно от най-великите строителни и архитектурни постижения на човечеството.

Това постижение на китайската империя се разпростира от запад на изток: от провинция Лиаонинг през провинция Хебей, община Тянджин, Пекин, автономния региона на Вътрешна Монголия, провинция Шанси, автономната област Нингся и стига до провинция Гансу на територията на републиката. Стената се извива и преминава планини, плата и пустини. Великата китайска стена не е непрекъсната, състои се и от няколко по-късни стени.

Великата китайска стена (The Great Wall)

Строителството на Великата китайска стена започва около 8 в. пр.н.е при династията Чин и продължава повече от 1800 г., преминавайки през управлението на няколко династии владетели. Първоначалният замисъл бил стената да се издигне като защитно съоръжение срещу варварски нашествия от север. Сама по себе си тя представлява чудо на древното китайско строителство. Дебелината й на места достига от 8 до 10 м., а на височина - до 15 м.

Основните строителни материали са пръст, камъни, дърво и керемиди, пясък, като за нуждите за издигането й на места в планината са били изградени каменни кариери, откъдето директно са се набавяли каменните блокове. Горната част на стената е облицована с 3-4 слоя тухли, които са така добре слепени с вар, че е невъзможно в тях да поникне трева. Били построени гигантски кули, в които на стража можели да стоят от 30 до 50 войници.

По нея можели да се движат шест реда конници. През всеки 180 метра имало разположени стълби, както и канализация, за да се отича водата. Огромен ресурс от хора са били нужни за построяването на Великата стена през всичките тези векове. Около 500 000 души са загинали само за първите 10 дена от изграждането й през 7 в.

Много са местата, на които Великата китайска стена може да се посети. Около Пекин най-близо се намират Badaling и Juyongguan, които са най-посещаваните и оживени участъци. Mutianyu е също така близо до столицата, но е малко по-пренаселен от горните два пункта. Тук е изграден дори кабинков лифт, който качва туристите до стената. Алтернатива на лифта са изградените стълби.

Великата китайска стена (The Great Wall)

Huanghuacheng един от най-добре изградените участъци на Великата китайска стена, намиращ се на 60 км северно от Пекин. Това е т.нар. крепост на жълтото цвете и този район е по-рядко посещаван.

През 20 век започва реставрацията на Великата китайска стена, а през 1987 година е обявена за световно културно наследство. Тя е единственият обект виждащ се от космоса с просто око.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
510
48
36
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати