Pochivka.com»Статии и Новини»Манастири»Света Гора - Атонски Манастир

Света Гора - Атонски Манастир

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Света Гора

Връх Атон в Гърция е съкровищницата на православната вяра. Известен още като Света гора той е най-северният планински полуостров от общо трите, които влизат в състава на Халкидическия полуостров. Тази монашеска обител се намира на около 140 км в посока югоизток от Солун. Най-удачният начин да стигнете до Атон е като вземете пътническия кораб от Урануполис до Дафни.

Според гръцката конституция Атонската планина (Света Гора ) е самостоятелна административно-политическа единица, която има 20 манастира с правото на самоуправление, което се извършва от "Светата общност", управляваща автономията). Главен град и административни център е Карея, която е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно, Света Гора е под директната юрисдикция на вселенския патриарх в Цариград. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири) и над 600 килии, каливи и кафизми.

Атон Манастири

Света гора се разпростира на площ от около 389 кв. км, като дължината на тази самоуправляваща се монашеска република е 57 км, а на ширина достига около 7-10 км. Най-високият му връх се извисява на 2038 км, като под него остават гъстите гори на планинския хълм. Природата тук е уникално красива, съставена предимно от вечнозелена гориста растителност.

Една от древногръцките легенди за това място разказва за Атос (Атон), който бил гигант от Тракия. Той се сражавал дълго с бога на морето Посейдон. Атос изтръгвал камъните, с които искал да засипе Посейдон, но те се изсипали върху него. В крайна сметка Атос загубил битката и бил убит, а самото му тяло е Атон - целият полуостров.

Оформянето на манастирската общност тук става през 963 г., когато монахът Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички 20 манастира на Атонската Света Гора . Манастирът се е ползвал с покровителството на византийските василевси, което допринася за бързото му разрастване и увеличение на неговото богатсво и имане.

Днес на територията на Света Гора все още не се допускат жени. Този закон властва от 1060 г., като в самата обител няма дори и едно женско изображение. Всеки поклонник от мъжки пол би могъл да посети Атон, но едва след като получи специално позволение от специалната служба за допускане до обителта. Единствените същества от женски пол, които могат да пристъпят в обителта са котки и кокошки.

Атонски Манастир

Един от най-интересните и популярни манастири в Света гора е Хилендарският. Именно той е най-голямото светилище на сръбския народ, а в йерархичната структура на храмовете в Атон, Хилендарският манастир се нарежда на четвърто място. Огромната ценност, която представлява тази обител е оценена и от ЮНЕСКО, която включва храма в списъка със световните културни забележителности.

Връг Атон

Хилендарският манастир е основан някъде през 10 век от монаха Георги Хилендар. Този храм в Света гора е и здраво свързан с българската история, като след падането на български и сръбски земи под турска власт, много повече наши монаси отиват в Хилендар, отколкото сръбски духовници. През Възраждането в Хилендарския манастир в Атон пребивават и видни българикато Софроний Врачански, Иларион Макариополски и др.

Друг известен манастир е Зографският, който е същинско произведение на религиозната архитектура и изобразително изкуство. Основан през 10 век от българите Аарон, Мойсей и Йоан, Зографският манастир в Света гора се счита за исторически българският храм в Атон. Той е един от най-големите манастири в Света гора, като в йерархията на комплекса заема девето място. Днес в изключително богатата и ценна библиотека на Зографския манастир се пазят 126 гръцки и 388 славянски ръкописи, както и приблизително 10 хиляди печатни книги. Тук Паисий Хилендарски завършва този своята „История славянобългарска“ през 1762 г., а нейната чернова и до днес се съхранява в този внушителен манастир в Света гора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати