Петра, Йордания (Petra)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Petra

Безспорно един от най-древните архитектурни паметници на земята – град Петра (Petra Jordan), е един от най-популярните забележителности на територията на Близкия изсток. Този древен град се намира в днешна Йордания, като в миналото е бил столица на набатеите.

Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса или Долината на Мойсей, на източния склон на Уади Араба. Тук се пресичат пътищата към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.

В района на Петрасе намират и природният резерват „Дана”, както и крепостите на кръстоносците Шобак и Карак, които не трябва да пропускате да разгледате. Най-лесно до района на Петра може да стигнете с автомобил или автобус от Аман.

Petra Jordan

До самият древен град Петра обаче е най-лесно да пътувате с кон или да го извървите пеша. Преминава с е през цепната скала, която на места е по-тясна от 5 м. След около 1, 5 км. пътеката се разширява и пред посетителите се открива уникалната картина на този изящен античен град.

Според библейските текстове областта на Петра е населена от хоритите, предшественици на едомитите, но не е сигурно, дали самият град се споменава в Стария завет. Най-старите археологични находки са датирани около 6 век пр.н.е. Няма сведения за семитското име на града, а през елинистичния период той става известен с гръцкото име Петра. Името буквално се превежда като скала.

Според археолози районът около Петра е бил обитаван още в праисторическите времена . Тук с аоткрити останки и доказателства за селище от 9000 г. През доримската епоха набатеите основават града, като търговско кръстовище между Арабския полуостров и Дамаск.

Петра

Повечето сгради тук са издълбани в монолитната скала, в резултат на което днес можем да видим уникални каменни храмове, гробници и още доста сгради. По онова време като важен търговски кръстопът градът просперира заради множеството хора и стоки, които преминават оттук по пътищата за Египет, Гърция, Рим, Асирия и Арабия.

На 6 декември 1985 Петра е включен в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати