Река Темза

23.11.2010
Река Темза

Река Темза (Thames River) за Лондон е същото, което е река Сена за Париж. Две големи и красиви реки, които в крайна сметка са основополагащи за възникването на тези световни столици по крайбрежията им. Река Темза е най-голямата река в Англия, като дължината й достига до значителните 336 километра, които преминават в южната част на страната. Темза извира от Котсуолд Хилс и се влива в Северно море, образувайки естуар. Преди да достигне точката си на вливане Темза преминава през емблематични английски градове като Оксфорд, Абингдън, Уиндзор/Итън и, разбира се, английската столица Лондон.

Почти по цялото си течение река Темза е много пълноводна, особено през зимата, като в нея се вливат много притоци по цялата й дължина от близо 340 километра. Водосборният й басейн е 15 300 кв. км, като Темза е със среден годишен отток 260 m3/s. В долното си течение река Темза има силно влияние на приливите. Макар и да е фундаментална част от историческия и романтичен ореол на Лондон, река Темза е предимно с голямо икономическо значение. Кораби плават почти по цялата й дължина, като коридорът на Темза е важна зона за речната търговия в цяла Европа, което предопределя нейното голямо транспортно-икономическо значение.

Река Темза е втората най-дълга река във Великобритания и най-дългата за територията на Англия. Името на Темза идва от латинското Тамесис (Tamesas). Така Цезар нарекъл реката по време на войните си с галите. Най-вероятно Темза се превежда като „тъмна”. Днес река Темза в Лондон служи като двигател на туризма. По нея редовно пътуват многобройни туристически корабчета и круизи, които показват на туристие основните забележителности на английската столица – Уестминстърския дворец, Лондонската кула, най-големият музей за съвременно изкуство Тейт Модерн и др.

река темза и английския парламент

От векове насам река Темза разделя с двата си бряга Лондон на северна и южна част. Още от римско време северно от река Темза било район за храмове и религиозни традиции, докато в южната част народът се е отдавал на гуляй, театър и пиршества. По време на Индустриалната революция южният бряг на реката е превърнат в производствен център. Едва през последните десетилетия той започна да се слива със северната аристократична част на метрополиса, където се намират известни забележителности като Националния театър и Шекспировия Глобус.

През последните години на южния бряг на Темза беше изградена т.нар. Пътеката край Темза, която е прекрасно място за разходки назапад или изток. Сравнително новият мост „Милениъм” над Темза е първият изцяло направен за пешеходци мост и същевременно с това е първото подобно съоръжение над Темза от близо 100 години насам. По моста може да се стигне и до Тейт Модърн.

Лондонската кула на река Темза

По традиция в Лондон всяка година, към средата на септември се състои Фестивала на река Темза. Този фестивал е международен и е най-големият в края на лятото, като традиционно се организира под патронажа на кмета на Лондон. Обикновено това събитие, което се провежда, за да се чества градът и неговата река, се посещава от около 700 000 гости от цял свят. През 2008 година Фестивалът на Темза премина и с българско участие. Обикновено празненствата се провеждат на южния бряг на Темза, в района на престижния „Royal Festival Hall”.

На река Темза в Лондон е разположен и най-малкият бар в света според книгата на Гинес. Заведението е с размери 1.27 на 2.39 метра. Големите приливи на Темза от векове насам носят на града нещастия. След особено опустошителното наводнение през 1953 г., когато се удавят 300 души, изниква нуждата от преградно съоръжение, което да контролира приливите на Темза.

Така през 1974 г. започва изграждането на Thames Barrier, което представлява подвижна плаваща бариера с футуристична форма. То се простира по протежение на 523 метровата ширина на Темза, в частта на източния лондонски квартал Уулич. Проектът е завършен след 10 години и е официално открит от кралицата.

4.1
Общо гласували: 18
5 6
4 8
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати