Лахор

03.02.2011
Лахор

Лахор (Lahore) е исключително важен и красив исторически град в Пакистан. Тук се изработва декларацията за независимост на страната. Цялата история на Лахор е ключова за събитията и историята на Пакистан. Лахор е вторият по големина град в Пакистан след Карачи (Karachi). Богатото минало на този град, който е разположен на границата на Пакистан с Индия, разказва за ролята му на главен град на Панджабската епоха, като Лахор е бил и столица на Могулската империя. Лахор се намира в североизточната част на страната, като днес населението на града достига повече от 10 милиона, като границите на града и броят на жителите му непрекъснато се увеличават.

Лахор дори да не ви се вярва, е един модерен и „широкоскроен” град. Тук има Лунапарк, местни търговски центрове, които почти по нищо не се различават от тукашните молове. По улиците на Лахор дори има проституиращи травестити. В новата, модерна част на Лахор неоновите реклами, скъпите магазини и различните ресторанти не са нещо необичайно. Особено популярно място тук е Манджа Стрийт, която е улицата на храната в Лахор. Тук освен закусвалните и ресторантите на световноизвестни хранителни вериги има и доста малки закусвални, които предлагат местна кухня „на крак”.

Голяма част от историческите забележителности в Лахор са пострадали или са били разрушени по време на войните с Индия. Края на тази война днес в Лахор се отбелязва ежедневно в града с официална церемония. Срещу цена от един долар всеки може да присъства на церемонията по спускането на бойните знамена.

Lahore

Безспорно най-голямата архитектурна забележителност в Лахор е кулата „Minar-e–Pakistan”, която е националния символ на Пакистан. Тук се намира и джамията Бадшаши, която е най-голямата в страната и ежегодно посреща хиляди поклоници. Днес обаче джамията се е превърнала и в основна туристическа забележителност в Лахор.

Джамията в Лахор е част от един огромен комплекс, който е изграден в периода между 1556 и 1650 година по заповед на владетелите от династията Мугхал. Всъщност този голям ансамбъл от сгради представлява първообраза на самия град Лахор, който по-късно се развива в днешния милионен мегаполис. В комплекса на джамията може да разгледате още Дворецът на огледалата, както и една стая, изградена изцяло от мрамор. Това бяло помещение е било част от двореца на Шах Джахан, а същевременно и голям сикхски храм. Цитаделата има 13 церемониални врати.

Най известната от тях е Аламгири, която е строена през 1673 г. и днес е главният портал към цитаделата. В предверията на джамията или по-точно в градините на комплекса се намира известното за много мюсюлмани място за поклонения - Alama Iqbal. В една от кулите на самата джамия е изграден и музей на Пророка Мохамед. Тук може да видите и една от най-големите мюсюлмански светини - Пакистански Златен Коран. Целият комплекс на голямата джамия в Лахор е включен в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Lahore Fort

Лахор е известен още и като градът на градините. В миналото тук са били изградени невероятно много красиво аранжирани паркове и зелени площи, част от които са оцелели и до днес. Паркът Shalimar Gardens е нещо наистина невероятно, той е изграден по подобие на ислямския рай след смъртта, който е описан в Корана. В Лахор също така има доста интересна и богата зоологическа градина, както и сафари парк с обща площ от 200 акра.

4.1
Общо 7 гласували
5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати