Замъкът Алказар (Alcazar de Segovia)

23.05.2010
Alcazar de Segovia

Замъкът Алказар де Сеговиа (Alcazar of Segovia) е удивително архитектурно бижу, което се намира в стария град на Сеговия в Испания. Тази средновековна крепост се извисява на скалист хълм над мястото, където се сливат двете реки Ересма (Eresma) и Кламорес (Clamores). Фонът около Алказар де Сеговия е съставен от планинската верига Гуадарама (Guadarrama). Замъкът Алказар е уникален по своята същност най-вече заради странната си форма, която мнозина оприличават на нос на кораб.

Историята на този интересен замък започва като кралски дворец. Смята се, че той е издигнат върху руините на по-стара римска крепост, части от които са открити в най-високата част на хълма. Според историческите документи, които за първи път споменават наличието на укрепление на това място, тук се е издигало такова в началото на 12 век. Името му е било Алказар, което е арабската дума, обозначаваща кралска резиденция.

Оригиналната крепост на Алказар де Сеговия започва да придобива облика на дворец през 13 и 14-ти век, когато той е преустроен и разширен. По време на царуването на цар Йоан II (1405-1454 г.) са добавени Източната главна кула и още няколко по-малки наблюдателници, а допълнително е разширена и защитната оградна стена.

По време на царуването на Филип II (Philip II), който е живял между 1558 и 1598 г. са направени едни от най-мащабните реконструкции на Алказар де Сеговия. Той изгражда плочестите покриви на кулите, както и островърхите им куполи. Филип II се жени в Алказар за четвъртата си жена – Ана Австрийска (Anne of Austria).

В периода от 1764 до 1862 г. в залите на замъка Алказар де Сеговия се помещава Кралския артилерийски колеж. Голям пожар през 1862 г. унищожава голяма част от структурата на двореца, която е възстановена около две десетилетия по-късно. Тогава Алказар придобива мотиви от романтичната архитектура, която доста интересно се слива с оригиналния стил на двореца.

Alcazar Castle

Източната кула е подсилена и всъщност издигната в два пъти по-голяма височина от оригиналната постройка по време на царуването на Йоан II (John II). Днес тя носи неговото име. За определн период от време кулата се е използвал аи като затвор. Любопитен факт е, че замъкът Алказар де Сеговия е включен като фон на обложката на албума на норвежка блек метъл бада Тартарос (Tartaros). Алказар освен това е и фон в компютърната игра „Заразно зло 4” (Resident Evil 4)

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати