Джамията Сюлейман

29.10.2012

Джамията Сюлейман (The Süleymaniye Mosque) е огромен мюсюлмански религиозен храм в Истанбул, Турция.

Джамията Сюлейман

Той е разположена на т.нар. Трети хълм (Third Hill) на Истанбул, известен още като града на „седемте хълма“.

Сградата има над пет вековна история. Построена е от почитания владетел Сюлейман Велики. Архитектът на сградата е небезизвестният Синан. Седем години са били нужни (1550-1557), за да се изгради величественият храм.

Интересното е, че джамията е моделирана така, че леко напомня стила на византийската базилика Хагия София или храма Света София (Hagia Sophia) в Истанбул.

Приликата не е случайна, намерението на султана тогава е било да създаде приемственост между двете уникални сгради, строени в различни периоди. Резултат в архитектурно отношение е уникална смесица от ислямски и византийски арт елементи.

Джамията съчетава високи и тънки минарета, огромен объл купол, заобиколени от по-малки куполи (характерни за византийска църква).

Основният купол се издига на височина 53 метра. Неговият диаметър е 27.25 метра. Храмът е дълъг 59 метра, широчината му е 58 метра. По времето, когато е строена (16 век) джамията е била най-високата сграда в Истанбул и останала такава дълги години.

Величието на постройката се предопределя от изящните колони, изградени от мрамор, гранит и порфир. В четирите края на джамията се намират четири минарета. Такъв е броят на минеретата на всички джамии, които са построени с дарения от султан. Интериора на храма също е впечатляващ.

Около сто години след построяването си джамията Сюлейман претърпява тежък пожар. След огнената стихия религиозният храм се изгражда наново, този път под наблюдението на султан Мехмед IV. Репликата на джамията от 17 век е възстановена в по-скоро бароков стил. За жалост след пожара се губят автентичните отомански чар и обаяние на религиозния храм.

По време на Първата световна война огромната джамия е била използвана за склад за оръжия. Подпалването на мунициите води до втори голям пожар в храма Сюлейман. През 1956 последва следваща реставрация, която се опитва най-точно да възстанови първоначалния облик на свещеното място.

Освен зала за молитви и огромен двор, джамията Сюлейман разполага и с хан, наречен „сарай хан“, обществена кухня, която се грижи за бедните, болница, училище, където се изучава Корана и характерните за Турция хамами (бани).

В двора на религиозния комплекс се намират мавзолеите на владетеля Сюлейман I и неговата жена Роксана. Там са погребани и други роднини на Сюлейман от султанската дистанстия.

Джамията е отворена за посетители всеки ден от 09:30 сутринта до 16:30. В часовете за молене туристи не се допускат. Такса за достъп няма. Гледката към Сюлейман е много красива от корабче по Босфора.

3.6
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати