Национален монумент Уолнът Каньон

22.08.2011
Уолнът Каньон

Националният монумент Уолнът Каньон (Walnut Canyon national monument) се намира на югоизток от град Флагстаф, Аризона (Flagstaff, Arizona). Преди повече от седемстотин години това място е било обитавано от хора – те живеели в построени от тях домове, а също така и в пещерни жилища, построени дълбоко в скалите на самия каньон.

Изобилието от вода в една доста суха местност превърнало каньона в рядко и ценно място за обитателите му. До ден днешен то е прекрасно място за живот на много видове растения, птици и животни.

Националният монумент Уолнът Каньон е бил основан от президента Удроу Уилсън (Woodrow Wilson) през 1915 година. Целта на монумента е да се запазят за потомците древните пещерни жилища. Територията на монумента Уолнът Каньон се простира на площ от над 3600 акра.

Името на каньона Уолнът идва от дървото аризонски орех (Arizona walnut), което растяло от древни времена на дъното на каньона. Ръбът на каньона се издига на две хиляди и четиридесет метра височина. На територията на каньона има различни по големина пещерни жилища, създадени от Синагуа (Sinagua) – племе, което е обитавало каньона от 1100-тната до 1250-тата година от новата ера. Те изчезнали мистериозно, според някои историци те направили това заради страх от идването на нови племена, но това не е доказано със сигурност.

След като Синагуа изчезнали от района, те оставили след себе си над осемдесет пещерни жилища. Те били сравнително малки, но достатъчни, за да могат обитателите им не само да спят в тях, но също така и да готвят там ястията за цялото семейство. Повечето пещерни жилища представляват помещение с височина два метра, три метра широчина и шест метра дължина. Обикновено в такова помещение обитавало само едно семейство.

Пещерни жилища Уолнът Каньон

Има много пещерни жилища, които не могат да се видят от посетителите. Влизането в каньона е абсолютно незаконно според правилата на парка. Повечето пещери били издълбани от Синагуа във варовиковите образувания.

Националният монумент Уолнът Каньон е в Националния регистър на историческите местности (National Register of Historic Places). Има пътечки за туристи, които могат да видят отблизо някои от пещерните жилища, в които са живеели Синагуа.

На територията на Уолнът Каньон тече потокът Уолнът Крийк (Walnut Creek), който се влива в река Литъл Колорадо (Little Colorado River), докато се лее към Гранд Каньон (Grand Canyon).

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати