Гринуич

18.09.2013
Гринуич

Гринуич (Greenwich ) е предградие на Лондон, чието крайбрежие е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Преди години Гринуич е бил със статут на самостоятелен град, но след това се е превърнал в част от столицата на Великобритания. Гринуич е разположен на река Темза.

Гринуич от много време е бил известен като морския вход на Лондон. Гринуич е район на Лондон, който от много векове е свързан с британската флота. Гринуич е известен с това, че през него, а по точно през обсерваторията, която се намира в предградието, преминава нулевият меридиан, според който се определя географската дължина. Това е и средният меридиан за нулевия часови пояс. Маркировката може да се види както на външната част на обсерваторията, така и върху пода ѝ.

Името Гринуич на саксонски означава зелено село. В началото на двадесети век под река Темза е прокаран пешеходен тунел. Той свързва Гринуич с Острова на кучетата. Гринуич е смятан за един от най-престижните райони на Лондон и привлича не само много туристи, но също така и много желаещи да заживеят в изисканото предградие.

Кралската обсерватория, която се намира в Гринуич, и през която преминава нулевият меридиан, е била създадена по заповед на крал Чарлз Втори (Charles II) през 1675 година. Когато е била открита обсерваторията на Гринуич, от много страни по света в нея пристигнали изследователи, които искали да се уверят, че точно там преминава нулевият меридиан.

През 1990 година обсерваторията е престанала да функционира, но въпреки това в сградата всеки ден пада топка, която отбелязва, че е 13 часа. Днес туристите посещават обсерваторията, в която се намира музеят на астрономическите и навигационни устройства. В музея се съхранява богата колекция от старинни астрономически уреди. Обсерваторията се намира в разкошния Гринуичски парк, който е включен в световното наследство на ЮНЕСКО като част от крайбрежието на предградието.

В предградието Гринуич се намира и кралската морска болница, която е била построена през 1705 година. Сградата е издигната по образец на Дома на инвалидите, който се намира в Париж - величието и красотата ѝ са вдъхновили създателите на морската болница. Кралската морска болница е изградена на мястото, където се е намирал средновековният дворец Плацентия. От величествения някога дворец се е запазила само малка сграда, известна като Домът на кралицата.

Гринуич, Лондон

В Гринуич може да се види прочутият клипър Къти Сарк – той е закотвен на сух док. Къти Сарк е станал световноизвестен по време на седемдесетте години на деветнадесети век, когато е бил сред лидерите на така наречените чайни състезания. Те се организирали с цел да стане ясно кой клипер най-бързо ще стигне най-бързо от Китай в Лондон, за да докара новата реколта с чай.

Туристите могат да посетят националния морски музей, който се намира в близост до клипера Къти Сарк. В него се съхраняват ценни предмети и документи, които дават възможност на туристите да разберат подробности за историята на британската флота.

Гринуич предоставя на туристите и възможността да посетят старинен параклис. Гринуич се смята за едно от най-красивите предградия на столицата на страната.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати