Русия

Информация

  • Население142
  • СтолицаМосква
  • ВалутаРубла (RUB)
  • Телефонен код+7
  • Езикруски

Местоположение

Русия е най-голямата по територия държава в света, простираща се на площ от 17,075 млн. кв.км. Русия е разположена в източната част на Европа и заема цялата северна част на Азия. Русия е почти два пъти по-голяма от САЩ или Китай и 1,7 пъти по-голяма от Канада. На европейската част се падат 3 685,4 хил. кв.км (21.6 %), а на азиатската - 13 380 хил. кв.км (78.4 % от общата площ). Страната граничи с Норвегия - 196, Финландия - 1 269, Естония - 294, Латвия - 245, Литва - 215, Полша - 210, Белорусия - 1 170, Украйна - 1 385, на юг - с Грузия - 783, Азърбайджан - 347, Казахстан - 5 637, Монголия - 3 485, Китай - 4 621, КНДР - 16, и има брегова линия с Тихия океан - 12 280 км, Северния ледовит океан - 19 240 км, Балтийско море - 135 км, Финския залив - 540 км, Черно море - 430 км, Азовско море - 672 км, и Каспийско море - 920 км. Русия е република, начело с президент. Кола е най-големият полуостров по северното крайбрежие на Европейска Русия.В Баренцово море се намират двата най-големи острова на Европейска Русия - архипелагът Нова земя. Руското население е смесица от над 120 националности и етнически групи, всяка със свой бит и култура. Кулинарията на страната също е резултат от тази мултикултурност. Сред специалитетите са студени и топли предястия от месо, зеленчуци и риба, супи, тестени изделия и сладкиши и различни видове хляб. Традиционна е руската супа Щи, рибната чорба Солянка и др. Пелмените са традиционен руски специалитет, приготвян от говеждо, агнешко и свинско месо, овкусени с подправки.

Градове в Русия

Москва е столицата на Русия, намира се на едноименната река Москва. Градът е най-населеният в Европа с 10 472 629 жители. Останалите по-големи градове са Санкт Петербург (4 189 хил. ж.), Нижни Новгород, Новосибирск, Екатеринбург, Самара, Омск, Уфа, Казан, Челябинск, Перм, Ростов на Дон, Волгоград. В Москва, Санкт Петербург и другите големи градове в Европейска Русия живее над 70% от населението на страната. Москва и Санкт Петербург са най-големите градове на Русия. В състава на Руската федерация има 89 равноправни субекта, от които 21 са републики. Освен това има 6 края, 49 области и два града от федерално значение - Москва и Санкт Петербург.

Замъци в Русия

Кремъл е архитектурно-исторически комплекс и символ на Русия, разположен на хълм над река Москва в центъра на столицата. Построен в миналото като отбранителна крепост с високи стени и кули, комплексът се разраства и променя непрекъснато през годините, като днес се ползва за официална резиденция на президента на Русия. Друг забележителен замък е дворцовият комплекс Петерхоф (Peterhof Palace) край Санкт Петербург. Зимният дворец (The Winter Palace) на река Нева в Санкт Петербург е блестяща руска имперска постройка, която впечатлява със своите размери, красота и царствена атмосфера. Близо до Петербург е ослепителният дворец Гатчина (Gatchina Palace), построен през 18 век. Царско село, на 24 км от Санкт Петербург е невероятен архитектурен комплекс, където могат да се видят великолепни замъци като Екатеринския дворец (Catherina Palace - Tsarskoe Selo).

Забележителности в Русия

Огромната руска територия е побрала в себе си удивителни природни и вълнуващи културни и архитектурни забележителности, които са наследството на вековната руска нация. В Москва се намират интересни с архитектурата си сгради, много паметници и църкви, като Кремъл, Художествената галерия с уникални картини, Националната библиотека, Московския университет и др. Болшо́й театър е най-големият в Русия. Той е един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва, а отскоро е с обновен интериор и модерни инсталации. Червеният площад е централният и най-стар площад на град Москва. Край него се намират катедралата Василий Блажени, Кремъл, Мавзолеят на Ленин и др. Самият Санкт Петербург е сравнително млад град, притежаващ едни от най-креасивите и значителни културни паметници на страната. Със своето разположение, архитектура и култура се откриява старата столица Санкт Петърбург. Градът е известен с вълшебната красота на дворците и парковете от различните исторически епохи, както и другите забележителности, градът се счита за един от най-красивите в света. Една интересна забележителност на страната е Мамаев курган с мемориалния комплекс Родината майка във Волгоград. Сред забележителните места в Русия е полуостров Камчатка в Сибир. Той се спуска на юг, като протегната ръка, към Тихи океан. Камчатка е най-вулканският и най-земетръсният полуостров на Земята.

Езера в Русия

Сред езерата на Русия са Каспийско море, Байкал, Ладожко, Онежко, Ладожко (Lake Ladoga), Чудско и още малки езерца. Най-важно в Русия е езерото Байкал, което е едно от най-добрите места за отдих и разходка в страната. Байкал се намира в южната част на Сибир. То е най-дълбокото езеро на земята(1637м) и най-голямото езеро в Източна Русия(32 500 кв.км), с дължина 620 км и ширина между 15 и 80 км. Съдържа 85% от сладководните води на Русия. В него се вливат над 330 реки, а изтича само една - река Ангара. Едно от чудесата на Русия е Долината на гейзерите на Камчатка. В топлите води на Зеленото езеро е започнало развитието нови видове водорасли и планктон. Едно от най-известните места за практикуването на рафтинг е в Карелия, по поречието на река Шуя.

Паркове в Русия

Русия притежава огромен брой защитени природни местности. Национален парк Водложерски (Vodlozersky National Park) е първият биосферен резерват, обявен от ЮНЕСКО. Най-старите национални паркове с Русия са Сочински и Лозини Остров (Sochinsky and Losiny Ostrov) (1983), последвани от Самарская Лука (Samarskaya Luka) (1984), Мария Кодра (Mariy Chodra) (1985), Бишкирия (Bashkiriya), Приелбрусие (Prielbrusye), Прибайкалски (Pribaykalsky) и Забайкалски (Zabaykalsky) (1986). Източната Русия се нарича още Сибир. Сибир се намира в най-северните части на Азия.Заема цялата северна част на Азия. Сибир се разпростира на изток от Уралските планини до Тихи океан, на разстояние от 5 000 км. Сибир граничи с 5 страни-Казахстан, Китай, Монголия, Северна Корея, Япония. В най-северната част на умерения климатичен пояс, от Урал до Тихия океан, е разположена зоната на тайгата(Зеленото злато на Русия). Това е най-голямата иглолистна гора на Земята, съставена от различни иглолистни видове - сибирска лиственица, смърч, сибирски кедър, ела и др.

Планини в Русия

Планински области заемат източните и южните части на страната - северните части на Голям Кавказ, където е най-високата точка в Русия - връх Елбрус - 5 642 м. Друга планинска система са Южносибирските планини, включващи Алтай (връх Белуха - 4 506 м), Западен и Източен Саян. По дължина на Тихоокеанското крайбрежие са планините на Камчатка (вулканът Ключевская Сопка - 4 750 м) и Курилските острови с активно действащи вулкани. Уралските планини са естествената граница между Европейска Русия и Сибир.Те са старонагънати планини,образувани в резултат на сблъсъка между Европейската и Сибирската платформа преди повече от 250млн. години.Дължината на Уралските планини е около 2500 км,а ширината варира от 50 до 150км.

Реки в Русия

Главни реки - Северна Двина, Печора, Об (с Иртиш), Енисей, Лена, Индигирка, Колима (към басейна на Северния ледовит океан), Амур, Анадир (към Тихия океан), Дон, Кубан, Нева. Те се причисляват към басейна на Черно море и Атлантическия океан, а Волга спада към Каспийско море. Волга е най-голямата река в Европа. Сред останалите по-малки реки са Северна Двина, Дон Ока, Днепър, Тура, Иртиш и Урал. След Енисей и Об трета по дължина е река Лена(4450км.).Тя се влива в Артика чрез голяма делта, която заема площ около 30 000 кв.км. Реката Об, заедно с най-големия й приток Иртиш образуват мощна речна система(дълга 5409 км), протичаща през по-голямата част от Западносибирска низина. Об тече бавно на север и се влива в Северния ледовит океан чрез най-големият естуар на Земята, дълъг над 800 км. Заедно с най-големия си приток Ангара, Енисей има дължина 5540 км. Много реки, особено десните притоци на Енисей, прорязват дълбоко Средносибирското плато и образуват поредица от живописни тесни проломи. Сибирските реки имат непостоянен режим. Повече от 10 000 реки има на територия на Сибир. Около 84% от водните запаси на Русия са в Сибир. Тук са не само най-дългите реки на Русия, но и едни от най-големите реки на Континента Азия. С изключение на река Амур, която тече на изток и се влива в Охотско море, всички реки на Сибир текат от юг на север и си вливат в Северния ледовит океан.

Пещери в Русия

Большая Орешная пещера е най-голямата пещера в Русия. Тя се намира в Манском, Красноярски регион, на 3 км източно от село Орешное. Изследваните коридори до този момент са над 45 км. Гърлото на Барлога е най-дълбока карстова пещера в Русия. Този природен феномен е наречена в чест на един от героите в известния роман "Властелинът на пръстените" на Джон Толкин. Разположена е в северозападен Кавказ в Урупския район Карачаево-Черкессии по билото Абишира-Ахуба. Открита е през 1994 г, а изследваната досега дълбочина е около 839 м. Интересна пещера е Капова пещера край река Бяла в резерват Шулган-Таш. Това е популярен район сред туристите, които идват тук, за да се лекуват с целебна глина и да разгледат скалните рисунки в праисторическите жилища от преди 20 хиляди години.Могат да се видят образи на пещерни мечки, саблезъби тигри, мамути и носорози, коне и бизони са запечатани с червена боя на стените. Кунгурская ледяная пещера е една от най-красивите пещери в света. Разположена в Пермска област, близо до град Кунгур, на десния бряг на река Сылва. Представлява система от 48 пещери и 70 езера с подземните тунели с обща дължина почти 6 км. Най-голямата подводна пещера в Русия е Ординская (Ordinskaya Cave)

Църкви в Русия

Една от визитните картички на Москва е Св. Василий Блажени (St. Basil's Cathedral) с неговите колоритни, пъстри и елегантни куполи. Друга забележителна сграда в Москва е Катедралата Благовещение (Cathedral of the Annunciation), разпознаваема по нейните позлатени куполи. На катедралния площад са също и Катедралата Архангел (Cathedral of the Archange), Успение Богородично (Успение) (Cathedral of the Assumption (Dormition). Тук е и Катедралата Христос Спасител (Cathedral of Christ the Savior), която е най-голямата православна църква в света. Сегашната сграда е завършена през 2000 година, след като през 19-ти век оригиналът е бил унищожен от Сталин. Катедралата Петър и Павел (Peter and Paul Cathedral) се намира във вътрешността на крепостта Петър и Павел (Peter and Paul Fortress) по поречието на река Нева в Санкт Петербург. Това е най-старата сграда в Санкт Петербург и втората по височина след телевизионната кула. Най-големият храм в Петербург е Катедралата Св. Исак (St. Isaac's Cathedral)

Манастири в Русия

Един от най-важните архитектурни паметници на Русия е манастирът Ферапантов (Ferapontov convent), който е класифициран като най-добрия образец на средновековна архитектура в страната. Основан е през 1398 г, а днес е защитен като обект на ЮНЕСКО. Някога Хутинският манастир (Khutyn Monastery) е бил най-важния и свят за Новгородската република (Novgorod Republic). Днес той е приятно място за посещение, където може да се проследи историята му още от 1192 г. Манастирът Конйевски (Konevsky Monastery) е интересна обител на остров Коновец (Konevets Island), на западния бряг на езерото Ладожкото езеро. Често е определян като близнак на манастира Валам (Valaam Monastery), издигнат на най-големия едноименен остров в езерото.

Водопади в Русия

Иля Муромец е водопад на полуостров Медвежий, остров Итуруп в Русия. Това е един от най-високите водопади в страната, с височина от 141 м. С височина малко над 10 метра е водопадът Кивач (Kivach), който е каскада на река Суна (Suna River) в Карелия. Кивач е вторият по големина равнинен водопад на Европа, след Рейнския. Околностите на водопада са обявени за резерват, който е най- малкия резерват в Русия.