Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Казанската катедрала

Казанската катедрала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Казанската катедрала

Казанската катедрала е един от националните символи не само на Санкт Петербург, където се намира, но и на цяла Русия. Величествена и красива Казанската катедрала се счита за символ на руската военна мощ. Тя се счита за една от най-големите православни храмове в Санкт Петербург. Казанската катедрала е с официално име Катедралата на Дева Мария от Казан и е разположена на видно място по главната улица на Санкт Петербург – Невски Проспект. Дълго време в казанската катедрала се пази една от светините на руското православие — иконата на Казанската Богородица.

Казанската катедрала се намира на номер 25 на Невски проспект. Една част от фасадата и гледа към тази най-главна улица в Санкт Петербург, а другата й част е разположена на Канал Грибоедов. Казанската катедрала дава имената на остров Казан, който се намира в делтата на река Нева, на Казански мост, който е построен на канала Грибоедов, както и на улицата, която тръгва от православната катедрала църква на Санктпетербургската епархия на Руската православна църква. За такава Казанската катедрала се счита след указа на патриарх Алексий II от 31 декември 2000 година,

На 6 септември 1733 година на Невски проспект се поставят основите на каменна църква на име „Рождество Богородично”. Този предшественик на Казанската катедрала е издигнат в бароков стил, като имал дървена купол и камбанария над входа. Проектант на храма бил архитектът Михаил Земцов , а официалното освещаване на църквата се състои на 13 (24) юни 1737 година в присъствието на императрица Анна Ивановна . В деня преди освещаването на храма в него е пренесена иконата на Казанската Богородица, открита в края на 16 век.

През 1799 година император Павел I обявява конкурс за проектиране на нова катедрала на мястото на разпадащата се „Рождество Христово”. Строителството на катедралата, която по плана на император Павел I, е трябвало да наподобява базиликата Свети Петър във Ватикана, е възложено на архитекта Вороникин, който по-късно става професор в Академията на изкуствата. Строежът на Казанската катедрала продължава около 10 години, което е доста кратък период имайки предвид размерите и внушителността й. Строежът на Казанската катедрала е изцяло с тукашни материали, като стотиците работници се трудят без прекъсване денонощно.

През 1811 година Казанската катедрала е завършена, а за онова време е най-голямата в цяла Русия. Височината на катедралата достига 71 метра. Във вътрешността си, както и отвън храмът е украсен с огромни и уникални колонади, изсечени от огромни монолитни блокове гранит, всяка от които е с тегло 30 тона. Северната порта на Казанската катедрала е излята от бронз по модел на прочутите „Вратите на рая”, датиращи от 15 век във флорентинския баптиски храм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати